Societat 14/03/2013

Els antiavalots dels Mossos portaran finalment un número d'identificació visible a l'esquena

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i el director general de Policia, Manel Prat, presenta el nou model d'armilles per als antidisturbis

Laura Díaz-roig
1 min

BarcelonaDesprés d'anys de reivindicacions per part de diversos col·lectius socials i ONG, els antiavalots dels Mossos d'Esquadra portaran un número d'agent visible quan actuïn en uns aldarulls. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i director general de la Policia, Manel Prat, han presentat aquesta tarda el nou sistema perquè els agents portin una identificació enganxada a l'exterior de les armilles protectores, que fins ara tapaven el número que va sobre la camisa.

Aquesta identificació no serà el TIP -targeta d'identificació professional-, que és el número que acompanya un agent durant tota la seva professió, sinó un número nou anomenat NOP -número operatiu policial-. Cada agent en tindrà un diferent. És un número llarg, que combina lletres i números.

"Hem fet un esforç per cercar equilibris entre el dret de la gent a identificar els agents i el dret de la policia a preservar la seva integritat", ha dit Espadaler.

El conseller ha explicat que han analitzat diferents models d'identificació d'altres països, fins i tot alguns en què els números anaven associats a una unitat i no a una persona, però que finalment van optar perquè sigui personal.

La identificació anirà a l'esquena, cosa que no permetrà veure el número si es mira l'agent de cara.

Aquest canvi afectarà els 495 efectius a la Brimo -i costarà 7.000 euros-, i, més endavant, els 903 efectius de l'Arro. El conseller ha reconegut que "és provable" que es disparin les denúncies.

Preguntat sobre si el cas d'Ester Quintana ha accelerat aquesta mesura, Espadaler ha assegurat que la conselleria no treballa "a partir del que digui una sentència". "Independentment de com es resolgui el cas continuarem aquest camí perquè hem arribat a la conclusió que hem de modular alguns aspectes", ha dit.

stats