Societat 25/11/2014

Els Mossos reben 11.000 denúncies i detenen 4.756 homes per violència de gènere fins a l'octubre

La revelació de secrets s'incrementa en un 56% per l'ús d'internet i de les xarxes socials

Europa Press
2 min
XAVIER BERTRAL

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han rebut 10.995 denúncies i han detingut a 4.756 homes per violència de gènere entre els mesos de gener i octubre del 2014. Unes xifres a les quals cal sumar 1.029 detencions més per suposadament haver trencat la condemna.

Segons ha informat la policia catalana en un comunicat coincidint amb el dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, aquest dimarts, en el mateix període de temps de l'any passat es van rebre 10.992 denúncies pel mateix de delicte, fet que suposa un augment en les denúncies d'un 0,7%.

Per tipologia de delicte, el 40% d'aquests casos corresponen a violència física -això inclou lesions lleus, greus i temptatives d'homicidi-; el 45% d'aquestes denúncies són per violència psicològica -amenaces, coaccions, vexacions i tracte degradant-; la violència sexual suposa un 2% dels casos i altres tipus de violència com els drets i deures familiars -impagament de prestacions-, danys i descobriment i revelació de secrets representen un 13%.

La revelació de secrets s'ha incrementat un 56,5%, una cosa que la policia catalana relaciona amb l'ús d'internet i de les xarxes socials, on es fa difusió d'imatges o informació compromesa i de caràcter confidencial entre la víctima i l'agressor que han compartit una relació sentimental.

Perfil de l'agressor

El 0,5% dels detinguts són menors d'edat, mentre que la resta estan compresos entre els 26 i els 45 anys, i és la franja d'entre els 31 als 40 anys la de major incidència, amb un 37% dels casos.

Els Mossos d'Esquadra han atès en el que portem d'any a 11.853 víctimes, de les quals el 4,2% són menors i el 75% de concentren en la franja dels 22 als 45 anys i, dins d'aquesta, la major incidència es dóna entre dones de 31 a 40 anys 37%.

Els agents destaquen que les víctimes que pertanyen al col·lectiu de persones més grans de 65 anys han pujat un 11% en el que portem de 2014.

Fins avui, s'han registrat 14 homicidis de dones a mans de les seves parelles, de les quals sis havien interposat denuncia contra qui ha acabat amb la seva vida; la majoria eren de nacionalitat espanyola i vuit d'elles tenien entre 43 i 54 anys, situant-se a la franja d'edat dels homicides entre els 44 i 55 anys.

Només tres dels set casos que els mossos havien instruït actuacions policials --sis per denuncia i una d'ofici-- havien obtingut ordre de protecció, que havia finalitzat abans de la seva mort.

Actuació policial

El departament d'Interior, a través de la Direcció General d'Administració de Seguretat, i la Direcció General de la policia, aposta per abordar el fenomen amb polítiques públiques que intensifiquin la prevenció i la detecció de la violència de gènere i per un model de seguiment policial.

De fet, els Mossos han realitzat al voltant de 800 xerrades amb 23.041 assistents per incrementar les accions preventives en aquest àmbit, fet que suposa un increment del 14% respecte al mateix període de l'any 2013.

stats