POLICIAL
Societat 30/05/2016

Els mossos expedientats pel cas Quintana no tornaran als antiavalots

L’absolució dels acusats fa que les sospites recaiguin en un tirador de projectils viscoelàstics

Enric Borràs / Montse Riart
4 min
Els mossos expedientats pel cas Quintana no tornaran als antiavalots

BarcelonaEls sis agents i el caporal de la furgoneta 414 de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra expedientats pel cas d’Ester Quintana no tornaran a fer d’antiavalots. Amb l’absolució del subinspector i l’escopeter acusats d’haver tret un ull a Quintana amb una pilota de goma, aquests set policies han quedat en el punt de mira. “Queda clar que algú va disparar i que aquest algú s’està amagant”, va dir ahir l’inspector Jordi Dalmau, secretari general del Sindicat de Comandaments dels Mossos d’Esquadra (Sicme) en una entrevista a RAC1. Així doncs, l’autor del tret podria ser l’agent que duia la llançadora de foam de la furgoneta 414.

“Hi ha indicis que apunten a la 414 i només un dels agents podia fer servir la llançadora”, explica Dalmau a aquest diari. Admet que no pot “assegurar al 100%” que aquest policia fos el responsable de la ferida de Quintana, però que està convençut que no la va causar una pilota de goma. Més tard, però, en una entrevista a 8TV el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, el va desautoritzar. “Jo no sé qui és el responsable del tret i crec que l’inspector [Dalmau] tampoc”, va dir.

La sentència argumenta que no hi ha proves per determinar si el que va ferir Quintana era una bala de goma o un projectil de precisió, ni tampoc per saber qui el va disparar. Encara que tot plegat va passar el 14 de novembre del 2012, no va ser fins al juliol de l’any següent que els membres de la 414 van admetre que eren al lloc dels fets i que havien baixat de la furgoneta. La unitat d’assumptes interns va comprovar que la furgoneta, que tenia ordres de tancar el dispositiu, havia avançat el segon vehicle i s’havia col·locat en paral·lel al primer. Els van obrir un expedient per haver mentit sobre la seva posició i els van traslladar. Van continuar treballant com a policies, però fora de la Brigada Mòbil. El cos, per motius de seguretat, no explica quina mena de feina fan ara. Però amb el procés judicial acabat s’espera que es tanqui l’expedient. Això vol dir que, amb la llei a la mà, el possible autor i els encobridors del tret que va treure un ull a Quintana podrien tornar a la Brigada Mòbil, a fer d’antiavalots. És possible, però només sobre el paper, perquè dins el cos dels Mossos d’Esquadra es descarta del tot que això acabi passant. De fet, fonts policials coneixedores del cas mantenen que no els permetran tornar als antiavalots. Dalmau, a més, explica que si fossin els responsables del tret “han permès que durant tres anys hi hagués un escopeter i un subinspector innocents imputats”. O sigui, que els mateixos agents de la Brigada Mòbil no els veurien amb bons ulls, i difícilment ells hi voldrien tornar.

Tot i això, si no surten a la llum noves proves del cas Quintana, no es reobrirà. El jutge que el va investigar va descartar imputar aquests set policies i va tirar endavant l’acusació només contra l’escopeter i el subinspector que han quedat absolts. El magistrat va descartar la implicació de qualsevol altre agent perquè va partir de la base que les lesions de Quintana eren “compatibles”, únicament, amb una pilota de goma, com li van dir els forenses. Això acotava la llista de possibles candidats als escopeters que hi hagués a les tres furgonetes. Tenint en compte que al segon vehicle no n’hi havia cap i que el del tercer -expedientat per Interior- va dir que no havia baixat l’arma llarga perquè li feia mal l’esquena, l’única opció per al magistrat era l’escopeter jutjat, ara absolt. La decisió del jutge instructor s’entén també per la postura de la conselleria. A hores d’ara el departament admet que Quintana va perdre l’ull per un projectil policial, però mentre el cas s’estava investigant els responsables polítics dels mossos van negar aquesta tesi. La sentència del cas considera que aquest posicionament inicial va “perjudicar” la investigació i qüestiona fins a quin punt s’haurien obtingut resultats diferents si la policia “hagués donat per bona la versió de la víctima des del principi”.

Presents al judici

Els agents expedientats van declarar com a testimonis al judici del cas. El caporal de la unitat 414 va admetre que els havien sancionat per haver mentit sobre la seva posició, però també pel llançament de projectils de precisió foam “no informats i fora del protocol”. Va precisar, però, que en el punt on Ester Quintana va perdre un ull no n’havien disparat cap. Segons el seu recompte, durant tot el dispositiu en van arribar a llançar vuit, però en punts diferents de la confluència entre el passeig de Gràcia i la Gran Via. Segons el caporal, la intervenció de la furgoneta 414 en aquest punt va ser “fugaç”, uns 15 o 20 segons que només els van servir per “baixar i pujar del vehicle”. El responsable de la furgoneta també va insistir que havia donat permís a l’escopeter per baixar sense l’arma llarga per disparar pilotes de goma perquè aquell dia li feia mal l’esquena.

El llançador de la furgoneta 414 a qui apuntava el secretari general del sindicat Sicme també va declarar al judici. Tot i que va admetre que havia baixat de la furgoneta amb l’arma curta que serveix per disparar els foam, va negar haver disparat en aquell punt. Va assegurar que només va avançar “dos o tres passos” al costat del seu caporal, i que pocs segons després va sentir l’ordre de tornar a pujar al vehicle i la va obeir. La sentència atorga “escassa credibilitat” al testimoni de tots els agents expedientats, però a falta d’una prova contundent deixa sense resposta la incògnita sobre qui va treure un ull a Ester Quintana.

Perquè el cas es reobrís caldria una nova prova que hagi estat amagada fins ara o que algun agent canviés la versió, cosa que totes les fonts consultades veuen improbable, tenint en compte que des del 2012 no ha passat. Als Mossos, admetia ahir Trapero en una entrevista a Catalunya Ràdio, “hi ha gent que a vegades fa trampes i no diu tota la veritat, com en tots els col·lectius”. Critica que quan es va investigar el cas “ningú va voler veure” que el projectil que va treure l’ull a Quintana podia haver sigut de foam, no una pilota de goma, i que no els van escoltar quan ho van dir. “Si en algun moment és possible obrir una altra línia d’investigació, ho farem”, va rematar.

stats