Mossos d'Esquadra

Interior ultima el canvi de cicle als Mossos

El cos nomena sis comissaris nous, quatre dels quals dones, per encarar la recta final de la reestructuració

4 min
A l'esquerra el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, amb els integrants de la nova cúpula dels Mossos al costat: la intendenta Rosa Bosch, el comissari en cap Josep Maria Estela i el comissari Eduard Sallent.

BarcelonaTot està previst perquè quan acabi el 2022 també conclogui un cicle als Mossos d’Esquadra. Una etapa que va començar el 2013, amb Josep Lluís Trapero com a cap del cos, i que finalitzarà el 2023. A Trapero ja fa deu mesos que el van fer cessar, però la seva ombra va molt més enllà del càrrec. El departament d’Interior, amb l’arribada de Joan Ignasi Elena, va voler obrir una nova fase. Primer, apartant Trapero i alguns càrrecs del seu entorn com el llavors cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal, Toni Rodríguez. Després, situant una nova cúpula liderada per Josep Maria Estela com a primer i Eduard Sallent de segon. S’han canviat els lideratges, però uns quants comissaris fidels a Trapero continuen en llocs de responsabilitat. L'estructura també és la mateixa que en l'època del major. I, a més, la fita de feminitzar el cos difícilment es pot intentar mentre no hi hagi prou dones amb rangs superiors.

Perquè l’era post-Trapero sigui una realitat, Interior tenia la mirada fixada en les oposicions per ascendir a comissari –el rang més alt dins del cos si no es compta el de major–. Són noves cares que poden ocupar llocs importants. Tot el calendari, de fet, està construït d'acord amb això. Aquest divendres ha sigut el dia dels resultats: els Mossos han triat sis nous comissaris, quatre dels quals són dones, després d’un procés de selecció. Fonts de l’entorn del conseller no amaguen la satisfacció perquè s'acosta més l’objectiu de feminitzar i rejovenir el cos. Aquests sis comissaris hauran de fer un curs fins al 2 de desembre. Després, es podran incorporar als nous càrrecs. I on aniran? Precisament, Interior preveu aprovar un decret de reestructuració a finals d’any –poc després que els comissaris acabin el curs–. Es crearan noves comissaries, se substituiran càrrecs i tot apunta que la prefectura –la direcció del cos– també patirà canvis. Amb noves cares i nova estructura, es trencarà del tot amb l’etapa de Trapero. Ara queda una pregunta en l'aire: quan s'acabi aquesta transició –o fins i tot abans– Estela deixarà de ser el cap del cos? 

De moment, tot apunta que Estela no té prou confiança del departament per dirigir la nova etapa. La tenia a principis d’any, però de la crisi interna pel trencament amb Sallent n’ha sortit molt desgastat; més que el seu número dos. Estela va fer un pols intentant presentar un ultimàtum: o ell o Sallent. I no l’ha guanyat, tot al contrari. Sallent continua sent número dos i Estela és qui està qüestionat. Interior prefereix esperar al desembre –amb els nous comissaris i la reestructuració– per fer canvis de fons, però no es pot descartar que Estela no aguanti tant de temps. Entre els nous comissaris hi podria haver el nou –o sobretot la nova– cap del cos. Sallent i Estela, per exemple, van sortir de l’última promoció, la del 2019.

Entre les noves comissàries hi ha noms destacats i fonts d’Interior no s’amaguen a l’hora de destacar el seu potencial. “Sis persones de la màxima vàlua professional i entrega”, ha piulat el conseller Elena. Una és Rosa Bosch, que ja forma part de la prefectura com a intendent –un fet que va ferir susceptibilitats al cos–. També han ascendit Sílvia Catà, subcap de la regió de Barcelona; Montserrat Estruch, subcap de la regió Metropolitana Nord, i Mónica Luis, cap de la Comissaria General Tècnica de Planificació de la Seguretat. Els dos intendents que passen a ser comissaris són Ramon Chacón, cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal, i Miguel Ángel García, subcap de la Comissaria Superior de Coordinació Central. Precisament, Chacón va substituir Toni Rodríguez –que ha portat el seu cessament als tribunals denunciant pretesos motius polítics–. En el cas de Chacón, veus de la direcció política es mostren satisfetes amb la feina que ha fet i mantenir-lo en el càrrec com a comissari seria una manera de reforçar l’àrea d’investigació. El decret d’estructura, a més, crearà noves comissaries, com la de TIC, que podrien ser el destí dels nous comissaris.  

Entrades i sortides

A més, hi haurà llocs clau que han de quedar buits, com el lideratge de la Comissaria Superior de Coordinació Central, perquè el comissari Xavier Porcuna marxa al Barça. Hi haurà baixes i altes, ja que tornarà, també del Barça, el comissari Ferran López –cap del cos durant el 155– després de ser cap de seguretat del club. S’haurà de trobar un lloc per a ell, i, segons fonts de l’entorn del conseller, manté una bona relació amb Elena.

Ferran López en una imatge d'arxiu

Els resultats de les oposicions han enganxat aquest divendres la plana major dels Mossos a la mateixa sala, la de comissions del Parlament, on hi havia, entre altres, Estela, Sallent i el director de la policia, Pere Ferrer. Estela i Sallent han preferit mantenir les distàncies: no s’han assegut junts a la sala i tampoc han abandonat plegats el Parlament. Primer ho ha fet el cap del cos i deu minuts després, el seu segon.

Més agents amb càmeres al pit

Els Mossos estan enmig d’un procés de reestructuració interna, però també viuen una transformació tecnològica, en paraules del director de la policia, Pere Ferrer. Aquest divendres ha comparegut a la comissió d’estudi sobre el model policial del Parlament per passar comptes de la feina feta. Ha destacat la inversió de més de 10 milions d’euros en tecnologia i que l’àrea de mediació es reforçarà. Entre els avenços, hi ha la traçabilitat dels furgons, l’arribada dels drons i les càmeres unipersonals que porten 150 agents d’ordre públic. Ha explicat que es treballa perquè també en portin els de seguretat ciutadana i l’objectiu és que arribi a tots els policies.

Ferrer va ser situat a Interior el 2016 pel PDECat i s’hi ha mantingut amb ERC. Després de la sortida de Junts del Govern, ha dit que “tots els càrrecs estan a disposició del conseller i el president”. Segons fonts d’Interior, el seu cessament mai ha estat sobre la taula.

stats