Societat 27/11/2020

Sàmper defensa l'actuació dels Mossos amb una Taser a Sabadell

El Síndic ho investiga i la doctora i el CAP on va passar denuncien la noia reduïda amb la pistola elèctrica

Pau Esparch
3 min

BarcelonaInterior tanca files davant l'actuació dels Mossos d'Esquadra amb una Taser per reduir una noia de 26 anys a Sabadell. Després que s'hagi difós un vídeo del moment, el conseller Miquel Sàmper ha defensat l'ús de la pistola elèctrica i ha dit que una intervenció física podia ser "molt pitjor" perquè la persona estava "molt alterada". Per a Sàmper, una reducció feta per dos o tres mossos hauria tingut "més riscos" que fer servir la Taser. En declaracions recollides per l'ACN, el conseller d'Interior ha argumentat que l'ús de la pistola elèctrica és un últim recurs i per a pocs casos, com el d'aquest dimecres a l'entrada d'un CAP de Sabadell. Ha afegit que els Mossos han fet servir aquesta arma, que la tenen des de l'estiu del 2018, en 111 actuacions.

Sàmper ha justificat que en "una agitació tan important" hi havia el risc que la noia, "segurament amb la tensió arterial elevada", patís un infart o una lipotímia amb una intervenció física dels agents. "L'episodi és molt clar d'una persona que ha perdut els nervis. No en sé les causes, però estava en un procés en què la reducció és molt complicada", ha assegurat el conseller.

De fet, la doctora que l'havia d'atendre i el CAP on van passar els fets han denunciat la noia perquè volia entrar amb la seva mare al centre mèdic, on tenia visita, però el protocol pel covid-19 ho impedia. La doctora l'ha acusat d'amenaces i insults, i la direcció del CAP, de danys, per la seva actitud abans de l'actuació dels Mossos. Segons fonts policials, la noia parlava sense mascareta, a poca distància de la cara i va llançar una cadira, a part de causar desperfectes en unes mampares i un ordinador i dirigir-se contra persones que esperaven. També han declarat dos testimonis i el centre ha al·legat que això va afectar l'atenció al públic durant dues hores.

Malgrat la defensa de la intervenció amb la Taser, Sàmper ha admès que es revisen les imatges, però fonts d'Interior han explicat que, amb la informació de què es disposa fins ara, no s'ha obert cap informació reservada –un expedient intern d'investigació–. La posició del conseller coincideix amb la del sindicat SAP-Fepol, que també ha defensat l'actuació i ha lamentat "l'intent de criminalització" dels Mossos. Segons el sindicat policial, la càmera que portava l'agent que va utilitzar la Taser va enregistrar els fets, com estableix el protocol.

En canvi, el Síndic ha obert una investigació en què ha demanat informació als Mossos i el codirector d'Irídia, Andrés García Berrio, ha argumentat que en el vídeo es detecten "indicis de desproporcionalitat". "Es veu la persona que és a terra i ja se li hauria aplicat la primera descàrrega de Taser i possiblement n'hi apliquen dues més quan hi ha una clara superioritat d'agents al seu voltant i es poden fer servir altres usos de la força menys lesius", ha apuntat. Salut Mental de Catalunya també ha carregat contra l'actuació: "Inadmissible i aberrant. La ciutadania necessita un cos policial que l'ajudi i la protegeixi".

L'afectació de la descàrrega

Segons García Berrio, "no es té en compte l'afectació emocional i psicològica que té la descàrrega elèctrica i el trauma que pot generar". Per això ha criticat que s'utilitzés la Taser "quan hi ha altres mecanismes com la mediació o la intervenció del personal psiquiàtric que era allà". El codirector d'Irídia ha afegit que no hi havia armes i ha considerat que no existia una situació "de risc real per a la vida o la integritat física de les persones". "No es preveu per a aquest tipus d'actuació l'arma Taser, que té un impacte lesiu", ha conclòs García Berrio, que ha reclamat una investigació als Mossos i a la justícia en cas que la noia ho vulgui fer. Irídia s'hi ha posat en contacte i ella va assegurar aquest dijous, en declaracions a TV3, que denunciaria l'agent que va fer servir la Taser.

La noia va negar que agredís el personal mèdic i va assumir que havia donat una puntada de peu a un agent, però després que aquest hagués utilitzat la pistola elèctrica. Segons els Mossos, agents de l'àrea regional de recursos operatius (ARRO) van intentar immobilitzar la noia i dos d'ells van resultar ferits lleus pels cops que van rebre. La policia va relatar que, després de diversos avisos, es va fer servir la Taser. També van detenir la noia per un delicte d'atemptat a l'autoritat als agents i per un altre de danys al centre mèdic.

stats