Societat 27/09/2013

Els moviments sísmics a les Terres de l'Ebre obren interrogants sobre el projecte Castor

El ministeri d'Indústria ha cessat l'activitat de la polèmica planta marina d'emmagatzematge de gas natural, a l'espera d'un informe de l'Institut Geogràfic Nacional

Acn
2 min
Imatge de les obres d'instal·lació de la plataforma de pous del projecte Castor./ ACN

Barcelona / ValènciaEls moviments sísmics detectats davant de les costes de l'Ebre han obligat a congelar la injecció de 'gas matalàs' a la plataforma Castor, a l'espera d'un informe de l'Institut Geogràfic Nacional. El ministeri d'Indústria, Energia i Turisme va ordenar dijous el cessament d'activitat a la planta marina, situada davant la costa de Vinaròs (Castelló), on s'està injectant el 'gas matalàs' per provar el correcte funcionament de la instal·lació, un antic jaciment de petroli que hauria d'emmagatzemar gas natural a partir del 2014.

La decisió va arribar després que la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia denunciés fins a dos-cents petits moviments sísmics. El ministeri va ordenar a l'empresa responsable del projecte, Escal-UGS, que aturés qualsevol activitat i ha sol·licitat informació detallada a l'Institut Geogràfic Nacional sobre aquests moviments sísmics. La Plataforma assegura que aquest mateix dimecres es va registrar l'últim dels sismes, qualificat entre 3,6 i 3,7 graus per aquests organismes sismològics, i que s'hauria notat al municipi de Vinaròs.

La Generalitat Valenciana ha valorat aquest divendres de manera satisfactòria la decisió del ministeri. El portaveu i vicepresident valencià, José Ciscar, ha assenyalat que l'executiu valencià "accepta de bon grat aquesta suspensió per estudiar-ho tot millor" i ha afegit que "en aquestes matèries cal fer-ho". El vicepresident considera que el ministeri ha actuat amb "tota la sensatesa i lògica del món".

L'empresa confia que a finals d'octubre podrà reprendre la injecció de gas prevista amb un informe vàlid per part de l'Institut Geogràfic Nacional. Fonts de l'empresa creuen que l'informe confirmarà que la plataforma està construïda en una zona d'important activitat sísmica i que, per tant, els sismes són naturals. Aquestes fonts han afegit que ha estat la mateixa Escal-UGS qui ha avisat dels microsismes el ministeri i els mitjans de comunicació i han volgut manifestar que els controls sobre el 'gas matalàs' que hi ha a la planta són rigorosos.

stats