Discriminació

Multa per oferir feina només a "dones de més de 40 anys"

Inspecció considera que l'anunci per cobrir una vacant per despatxar a la botiga era discriminatori

3 min
Retrat a Javier Marcos, propietari d'una tenda de persianes que ha estat multat per discriminació de gènere. Multa de gènere, dependenta. Diari ARA, Víctor Cabo

BarcelonaEn previsió que l’única treballadora de l’empresa estava a punt de jubilar-se, Javier Marcos va penjar al portal Infojobs ofertes de feina: “Dependenta de botiga, dona amb edat mínima 40 anys” i un altre en què es llegia “Requisits mínims: dona de més de 40 anys”. L’anunci li ha costat una multa de 7.501 euros per una doble discriminació de gènere i d’edat, una acusació que el petit empresari en qüestió rebutja de ple. Explica que a la seva petita empresa de muntatge i venda de cortines són quatre homes treballadors i una dona, que s’acaba de jubilar amb 68 anys. Per cobrir la seva plaça va posar els anuncis amb el requisit de ser dona i l’edat perquè la dependenta ha de tractar amb una clientela majoritàriament femenina i gran del barri del Fort Pienc de Barcelona i, a més, defensa que ho va fer per la “consciència” que són precisament les dones de més de 40 anys les que ho tenen més difícil per accedir al mercat laboral. “No ho vaig fer per discriminar ningú sinó per ajudar un col·lectiu al qual li costa molt trobar feina –s’excusa Marcos–. Ningú em va avisar, ni a Infojobs. Ha estat per ignorància”.

L’anunci va cridar l’atenció a Inspecció de Treball, que a finals de setembre de l’any passat va avisar l’empresa que obria un expedient sancionador. En aquell moment l’oferta ja s’havia retirat del portal, i des de la botiga diuen que volien un perfil similar a la persona que es jubilava. Però l’argument no va convèncer i, en la resolució de l’expedient, els dos inspectors signants recorden que tant la Constitució com l’article 5 de la llei d’igualtat 3/2007 blinden la igualtat de tracte i oportunitats d’homes i dones. A més, citen els preceptes de l’Estatut dels Treballadors, una directiva europea del 2016 i el conveni 111 de l’Organització Internacional del Treball per confirmar que els casos en què es pot especificar el sexe són comptades ocasions, només quan “per la naturalesa de les activitats professionals concretes o pel context en què es duguin a terme, aquesta característica constitueixi un requisit professional essencial i determinant, sempre que l’objectiu sigui legítim i el requisit proporcionat”. El cas de la dependenta de cortines no s’ajusta a aquest supòsit i no hi ha raó per triar entre home o dona, de més o menys de 40 anys, perquè uns i altres poden exercir la tasca “sense perjudici de la qualitat ni els interessos empresarials”. En definitiva, es resol que Marcos ha comès una discriminació en tota regla.

En un sol pagament

“Pensava que tindria cua de candidates i el que tinc és una multa”, es queixa l’empresari barceloní, a qui l’únic consol que li queda és que, si paga en els deu dies posteriors a l'arribada de la carta de pagament, la sanció es reduirà un 40% i podrà rebaixar-se fins als 4.500 euros. “Són molts diners, crec que s’han passat deu pobles”, insisteix. L’empresari, de 60 anys i amb tres dècades en el negoci de les cortines, accepta que ja no li queda cap més alternativa que pagar la multa i, en aquest sentit, demana poder prorratejar la quantitat. Pagar i “el dret a la rebequeria”. I que “cap altre primavera passi pel que passo jo”.

Ara, diu, ja ha après a prendre-s’ho millor, però amb l’arribada de la sanció admet que ho va passar fatal. I s’enfada quan pensa que a ell l’han multat per una oferta per a dones, mentre que la Generalitat fa campanyes publicitàries oferint places per a bomberes i policies per equilibrar les plantilles històricament masculinitzades. “Quina és la diferència entre els dos anuncis? Que ells són el Govern”, s’expressa.

Paradoxes de la vida, ara les cortines de la botiga les despatxen una dona de 27 anys i una de més de 40 a mitja jornada. Hi ha tingut dues treballadores de més de 40 anys, com demanava a l’anunci, però per poc temps. “Han fet llufa”, diu mig rient.

stats