Societat 03/06/2016

"No tot és tan bonic com sembla": músics catalans s'uneixen i canten per un nou model de zoo

Cesk Freixas o Sidonie són alguns dels artistes que defensen en un 'single' un tipus de zoo que vetlli pels drets dels animals

S. Soro
2 min

BarcelonaCesk Freixas, Caïm Riba, Luthea Salom, Sidonie, Itaca Band, Núria Gago, Jordi Ríos, Mònica Pérez... són alguns dels artistes catalans que aquesta primavera s'han unit per defensar un nou model de zoo "que protegeixi els drets dels animals enlloc d'utilitzar-los". A través d'un 'single' que han fet públic aquest divendres, 'No tot és tan bonic com sembla', els artistes catalans han creat el seu particular himne per al projecte ZOO XXI, una iniciativa creada en el món acadèmic i impulsada per la societat civil que vol canviar la manera com funcionen actualment zoos. El proper setembre, a més, els impulsors de la campanya –l'Associació Animalista Libera! i la Fundació Franz Weber– publicaran un àlbum recopilatori amb cançons de tots els artistes que participen en aquest projecte, entre els quals hi ha Love of Lesbian, Blaumut, Anna Roig o Pau Vallvé. El 'single' ja està disponible a l'iTunes.

Des de la campanya internacional ZOO XXI, es proposa un tipus de parc zoològic que fugi de la lògica "mercantislista i cosificadora animals" cap a un model basat en la recuperació de la fauna autòctona –en detriment dels animals exòtics– i que doni prioritat als plans de conservació de les espècies en perill d’extinció. En definitiva, un zoo per a la cura dels animals i no per a l’entreteniment dels humans.

"Volem transformar els zoos en espais dedicats a fomentar els drets dels animals, a protegir-los, a tenir-ne cura, i a exercir la funció d’eina ecològica per a protegir els hàbitats sense els quals les altres espècies animals no tenen cap possibilitat de supervivència ni de subsistència", diuen a través d'un comunicat els responsables de la iniciativa.

'Cap a un zoo del segle XX': reportatge de Núria Martínez sobre el projecte de ZOO XXIEls nous zoos que proposa aquesta campanya apartaria els animals exòtics i els enviaria en uns espais preparats per acollir-los -anomenats santuaris -, i es convertiria en un centre de recuperació de fauna autòctona. Un altre dels principals paràmetres del nou zoo que plantegen aquestes associacions seria la participació i la transparència, de manera que es vetlli per un zoo més científic i, sobretot, més humà.

stats