Salut
Societat 22/07/2021

Els nadons nascuts amb poc pes tenen més risc de problemes cardiovasculars quan són adults

Un estudi de l'Hospital Clínic apunta que poden tenir fins a tres vegades més probabilitats de tenir un infart

ARA
3 min
L’altra batalla dels prematurs: néixer en temps de coronavirus

BarcelonaLes persones que van néixer amb poc pes presenten diferències en l'estructura i el funcionament del cor que poden comportar problemes cardiovasculars en l'etapa adulta. És la principal conclusió d'un estudi presentat avui pel Servei de Medicina Maternofetal BCNatal de l'Hospital Clínic i de l'Hospital Sant Joan de Déu, al costat del grup de medicina fetal i perinatal de l'IDIBAPS, que recull que algunes d'aquestes persones també són més vulnerables davant de factors de risc com el tabaquisme i la hipertensió, tenen tres vegades més probabilitats de tenir un infart i presenten menys capacitat per fer activitat física. El director de BCNatal, Eduard Gratacós, ha destacat que la recerca presentada demostra la importància de la medicina fetal en la prevenció de patologies de l'adult: promocionar la salut del fetus i la qualitat de vida de la mare en l'embaràs pot tenir influències definitives en el desenvolupament de l'organisme.

Fins ara l'equip només havia estudiat l'evolució de fetus amb problemes de creixement dins l'úter i baix pes durant la infància i l'adolescència, i havia observat que es desenvolupaven canvis al cor a conseqüència d'aquestes afectacions. Per completar l'estudi, els científics han volgut observar com evolucionava aquesta afectació durant la vida adulta i per això van seleccionar 158 individus, 77 nascuts amb un pes correcte i 81 amb baix pes (per sota de 2,5 quilograms), i que ara tenen al voltant de 40 anys.

A tots se'ls van fer tot un seguit de proves cardiovasculars i durant l'anàlisi els professionals han observat que els que van néixer amb poc pes presenten diferències en la morfologia del cor, sobretot del ventricle dret, que és el principal encarregat de bombar sang als pulmons per oxigenar-la i després distribuir-la a tot l'organisme. Els canvis al cor són "més subtils" que els observats als fetus, però persistents. L'anàlisi ha conclòs que aquesta diferència en el creixement està associada a una resistència més baixa durant l'exercici físic.

La directora de l’Institut Clínic Cardiovascular, Marta Sitges, ha destacat que les diferències que presenten aquests cors, malgrat ser "subtils", tenen implicacions funcionals "importants" que comporten que els individus que les presenten tinguin més probabilitats de desenvolupar malalties cardiovasculars. "Aquests subjectes també són més propensos al fet que factors de risc com la hipertensió i el tabaquisme incideixin més fortament en els seus cors, que ja no són tan perfectes o eficients". En aquesta línia, Sitges ha sostingut que les troballes d'aquest estudi permetran avançar en la prevenció d'aquesta mena de patologies. Un estudi recent del mateix grup de recerca ha demostrat que haver nascut amb baix pes multiplica per tres el risc de tenir covid greu.

El 10% dels naixements

El doctor Gratacós ha destacat que l'estudi presentat evidencia la importància de la medicina fetal en la prevenció de patologies durant l'etapa adulta, i ha afegit que promocionar la salut del fetus i de la mare durant l'etapa de l'embaràs (cuidar l'alimentació, controlar els nivells d'estrès i abandonar hàbits tòxics com el tabaquisme) pot tenir influències definitives en el desenvolupament de l'organisme.

El 10% dels naixements són de bebès que "no han crescut el que tocava en la vida uterina, quan l'organisme s'està preparant segons el que el codi genètic demanda i possibilita", ha indicat Gratacós. Sobre la particular formació del cor en els bebès nascuts amb baix pes, ha aconsellat en els nens "el consum de llet materna i hàbits de nutrició saludables" perquè el cor "no arribi –ha dit– a les diferències que veiem en adults de 40 anys". A més, ha aconsellat als adults nascuts amb baix pes que "no afegeixin a aquest factor de risc una vida sedentària i exposicions tòxiques com el tabac i el sobrepès".

Els doctors han aclarit que "no tots els nadons nascuts amb baix pes presenten problemes de formació de cor", però que "de mitjana sí que hi ha més predisposició", per la qual cosa "es tracta d'un factor de risc que la població hauria de conèixer i que s'agreuja si s'afegeix a altres factors de risc".

stats