Societat 11/02/2021

Haver nascut amb un pes baix triplica el risc de tenir covid-19 greu en persones de menys de 70 anys

L'estudi de l'Hospital Clínic-IDIBAPS permetrà identificar millor els pacients amb més risc de complicacions

Eugènia Cardona
1 min
L’UCI de la Vall d’Hebron l’abril de l'any passat.

BarcelonaLes persones entre 18 i 70 anys que van néixer amb un pes de menys de 2,5 kg tenen fins a tres vegades més risc d'ingrés a l'UCI per un covid-19 greu. Ho afirma l'estudi coordinat per investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS, publicat a la revista Scientific Reports, que permetrà "identificar els pacients que amb més risc i adequar el tractament i el maneig de la malaltia", segons destaca la coordinadora del treball, la doctora Fàtima Crispi.

La majoria de pacients de menys de setanta anys no tenen formes molt greus de covid-19, però un petit percentatge pateixen complicacions severes, i se'n desconeixen els motius. "Gràcies a la nostra recerca prèvia sabem que haver nascut amb un pes baix predisposa a tenir certes malalties en la vida adulta, com infart de miocardi, diabetis i hipertensió", explica la doctora Crispi, metge especialista sènior del Servei de Medicina Maternofetal del Clínic-BCNatal. El 15% dels 397 pacients malalts de covid-19 que van participar a l'estudi, d'entre 18 i 70 anys d'edat, van requerir l'ingrés a l'UCI.

Les diferents variables que es van analitzar van ser l'edat, el sexe masculí, la hipertensió prèvia i el pes baix en el naixement, que va considerar-se un factor determinant per als casos més crítics. La rellevància del descobriment va portar, tal com ha recollit l'ACN, a una enquesta online anònima de la qual es van obtenir dades de 1.822 adults amb una PCR positiva per covid-19. El 2,5% d'aquests adults van ingressar a l'UCI i, a través del mateix model d'estudi, els autors de la investigació van poder validar-ne les conclusions.

stats