ADN PREHISTÒRIC
Societat 21/12/2010

Les dones neandertals canviaven de família

Les femelles neandertals canviaven de grup per evitar l'endogàmia. Així ho revela un estudi del CSIC que demostra que la diversitat genètica es mantenia a través de les dones

Redacció
1 min
Investigadors del CSIC

BarcelonaEls neandertals vivien en grups de baixa diversitat genètica i eren les dones les que aportaven l'heterogeneïtat de l'ADN, segons ha descobert una investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Els mascles es quedaven en el nucli familiar i eren les dones les que es traslladaven a grups diferents. Aquesta pràctica, que mantenen el 70% dels grups caçadors-recol·lectors moderns, es coneix com a 'patrilocalitat'.

El descobriment, que el publica avui la revista Proceedings of the National Academy of Sciencies, s'ha realitzat gràcies a l'anàlisi genètica dels fòssils de 12 neandertals descoberts a la cova El Sidrón, a Astúries. La investigació ha revelat que la diversitat genètica entre les femelles és molt superior a la dels mascles. Tots els exemplars masculins adults presenten el mateix llinatge, però cada femella pertany a un llinatge diferent. "Aquest fet demostra que eren les dones les que es movien d'un grup a un altre", explica Antonio Rosas, un dels responsables de la investigació del CSIC.

stats