CONSUM
Societat 28/10/2012

Negocis amb compromís social

L'economia solidària resisteix la crisi amb serveis vinculats a la inserció laboral i la venda de productes elaborats en tallers ocupacionals. El lots de Nadal socialment responsables, com els de la botiga de l'ARA, en són un exemple

Auri Garcia Morera
2 min
CONSUM RESPONSABLE   Els productes d'alimentació  de Verdallar provenen de cultius ecològics i donen feina als que tenen més dificultats per trobar-ne.

BarcelonaAquest cap de setmana se celebra a Barcelona la primera Fira d'Economia Solidària de Catalunya, un esdeveniment que vol donar visibilitat a una altra manera de fer negocis. "Democràtica, participativa, equitativa, solidària i respectuosa amb les persones, el medi ambient i els territoris", resumeix el manifest de la fira, que afegeix que l'economia solidària prioritza "la satisfacció de necessitats humanes per sobre del lucre".

Xavier Palos, secretari de la Xarxa d'Economia Solidària, defensa que el sector no només ofereix aquest fet diferencial: "Donem un valor afegit social, però també qualitat, perquè ens acostem a l'artesania". Palos assegura que l'economia solidària resisteix millor la crisi, amb un manteniment de llocs de treball "impressionant", i remarca que té avantatges interns però també per als consumidors: "La cooperativa de serveis financers Coop57 està deixant milions d'euros, quan des de la banca convencional totes les entitats estan negant crèdits".

De l'electricitat a la verdura

Un altre exemple d'economia solidària és la cooperativa de consum Som Energia, que comercialitza electricitat verda certificada. "Quan se'ns escull, s'estan escollint moltes coses, com una aposta clara per les energies renovables, i no s'està jugant a tenir una línia d'energia bruta i una altra d'energia neta", explica Marc Roselló, president de Som Energia. "A més, com a cooperativa, som diferents de la resta d'empreses, ja que no perseguim el benefici econòmic sinó donar resposta a la necessitat de consum energètic", afegeix. L'electricitat verda certificada és electricitat normal, però la distribuïdora certifica que s'ha produït amb energies renovables una quantitat equivalent a la consumida. Som Energia té plantes fotovoltaiques pròpies que produeixen part de l'energia, i obté certificats d'altres productors fins a cobrir el total. Roselló destaca que, després de fer una aportació inicial de 100 euros, el preu de l'electricitat "és igual que la tarifa regulada, sense cap sobrecost, perquè la voluntat és arribar al màxim de gent possible".

L'economia solidària inclou tot tipus de productes i serveis, de l'electricitat a la verdura. Verdallar és una empresa creada per la Fundació Benallar per vendre productes d'alimentació ecològics alhora que promou la inserció laboral dels que tenen més dificultats. "De moment tenim botiga per internet, però estem preparant un magatzem i esperem tenir una botiga física en el futur, i el repartiment a domicili el fem amb una furgoneta, però també apostem per la mobilitat sostenible i aviat la canviarem per tricicles elèctrics", detalla Ana Royo, directora de la Fundació Benallar.

Com en els altres casos, Royo diu que comprar a Verdallar significa "promoure l'ecologia, una causa social, i també un altre tipus d'economia". Admet que els seus preus són més cars, "però tampoc exagerats", i que, "comparats amb altres empreses que venen productes ecològics, són iguals o més barats".

Lots de Nadal a la botiga de l'ARA

L'Associació Alba comercialitza productes d'alimentació elaborats per persones amb discapacitat intel·lectual o amb malalties mentals de l'Urgell i la Segarra. Al taller de l'entitat, els seus usuaris fan diversos tipus de galetes i preparen lots de productes variats als quals, en aquesta època, s'afegeixen els lots de Nadal. Tots aquests productes es poden adquirir a la botiga de l'ARA, a la secció de gastronomia. L'oferta de lots de Nadal amb el valor afegit del seu benefici social va dels 10,81 euros del més bàsic als 296,85 del més complet, amb descompte per als subscriptors de l'ARA.

stats