Barcelona

Nit d'aglomeracions i botellons multitudinaris a les festes de Sants

La policia intervé de matinada i desallotja 3.000 persones del parc de l'Espanya Industrial

ARA
2 min
Imatge de la primera nit de les festes de Sants.

BarcelonaLes festes de Sants han viscut una nova nit d'aglomeracions i petits aldarulls. Un cop acabats els concerts de la programació oficial i alternativa, unes 3.000 persones s'han concentrat a la rodalia del parc de l'Espanya Industrial, amb més música, botellons i gresca, majoritàriament sense mascareta i no respectant les distàncies de seguretat. Això ha fet que agents dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana comencessin a desallotjar la zona passades les dues de la nit, però la dispersió de la gent no s'ha acabat fins a les quatre després d'algunes corredisses, empentes i llançaments d'ampolles contra la línia policial.

Alguns usuaris han denunciat a les xarxes que un cop s'ha desallotjat el parc de l'Espanya Industrial bona part dels concentrats a la via pública s'han traslladat als carrers pròxims. A la carretera de Sants ha continuat el llançament d'objectes a la policia i s'ha col·locat algun contenidor a la calçada com a barricada, tal com s'ha pogut veure en algunes imatges publicades.

Els incidents no han anat a més, tot i que s'ha denunciat que el llançament d'ampolles ha acabat danyant diversos cotxes aparcats al carrer de l'Espanya Industrial. L'Ajuntament de Barcelona assegura que "aquesta nit sí que hi ha hagut més afluència de persones, per ser cap de setmana, però no s'ha produït cap incident destacable i els desallotjaments s'han realitzat sense incidents". Tot i això, la Guàrdia Urbana ha detingut una persona per alteració de l'ordre públic, apunten fonts municipals a l'ARA. Als Mossos d'Esquadra no els consten "incidents destacats" en aquesta cinquena nit de festes de Sants.

Els botellons i les aglomeracions de gent sense mascareta o distància social s'han anat repetint aquest estiu a tot el país, sobretot des que va caure el toc de queda. El sindicat majoritari als Mossos d’Esquadra (SAP-Fepol) assegura que la proliferació d'aquesta mena de festes en platges, parcs, pàrquings i paratges naturals quan es fa fosc fa impossible el compliment de les mesures de prevenció. Tot i que els botellons ja existien abans del covid, SAP-Fepol denuncia que aquestes conductes a la via pública s'han disparat els últims mesos per la falta d'alternatives d'oci nocturn, sobretot entre els joves. 

Més agents per controlar els botellons

Per controlar els botellons, els Mossos d'Esquadra han reforçat amb 100 dotacions més el dispositiu que fan amb les policies locals de Catalunya. Això suposa un increment d'uns 300 agents que se sumen als que ja es van destinar anteriorment, arran de les concentracions que es feien a diverses ciutats. En una roda de premsa al Port de la Selva, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena ha posat de relleu que s'ha incrementat un 25% el nombre d'efectius respecte el 2019, any que s'agafa de referència.

La comissió organitzadora de la Festa Major del barri de Sants de Barcelona creu que "potser" un major desplegament policial a la zona podria reduir els incidents dels últimes nits en què a banda de les aglomeracions, també s'han registrat alguns comportaments incívics per part dels concentrats en l'espai públic. En declaracions al canal 3/24, un dels membres de la comissió, Pol Bridgewater, ha reconegut que els preocupa l'"impacte" que tot el que ha passat pugui tenir en els veïns del barri i ha destacat que han treballat per "limitar la festa, reduint molt els espais i el nombre de dies, però tot el que passa fora ens és molt difícil de controlar".

stats