Societat 06/09/2017

Científics espanyols reclamen que la investigació sigui intocable

Recorden la necessitat d'invertir en recerca i demanen un pacte d'estat per aconseguir-ho

Ara
2 min
"Només tenim una eina per guanyar l'Alzheimer: la recerca"

BarcelonaSet dels científics espanyols més rellevants en la investigació mèdica a nivell mundial han reclamat "un pacte d'estat perquè la ciència sigui intocable i tingui un finançament raonable". Tot amb l'objectiu d'erradicar, curar o millorar la qualitat de vida dels pacients amb càncer, Alzheimer, sida o malalties cardiovasculars.

Així ho han dit Josep Baselga i María Blasco, investigadors especialitzats en càncer; Valentí Fuster, expert en cardiologia; Maite Mendioroz, especialitzada en Alzheimer; Eduard Gratacós, investigador en medicina fetal; Bonaventura Clotet, expert en la sida, i Pedro Alonso, que ha centrat la seva recerca en la malària i a les malalties associades a la pobresa, en la presentació a Madrid de la campanya Imprescindibles, amb què la Fundació La Caixa donarà a conèixer la seva feina. Així, els científics han remarcat la importància de la investigació. "Només tenim una eina per guanyar la malaltia de l'Alzheimer: la recerca", ha assegurat la doctora Maite Mendioroz. "Volem accelerar el descobriment de nous fàrmacs contra el càncer", ha afegit la doctora María Blasco.

Tot i això, Blasco ha denunciat que els diners per investigar s'han reduït un 30% en els últims anys i que si "s'està sortint de la crisi, s'han de recuperar fons destinats a la investigació". "Cal un pacte per a què la ciència sigui intocable", ha assegurat. Alhora, els referents en el camp de la recerca d'excel·lència en temes de salut també han coincidit en destacar la importància del mecenatge científic en la recerca per aconseguir que la ciència avanci.

Com a forma d'homenatge, la fundació de La Caixa ha decidit centrar la campanya a aquelles persones que volen combatre les malalties amb més impacte al món. Per a la fundació, la inversió en ciència "és un factor que afavoreix el desenvolupament d'una economia basada en el coneixement". Per això, el pressupost que dedicarà a la recerca arribarà als 90 milions d'euros el 2019. "Amb les campanyes publicitàries volem sensibilitzar la societat i mobilitzar-la. En aquest cas, ho fem en favor de la transcendència del paper que té la recerca i la importància del mecenatge en la lluita contra les malalties més esteses", ha declarat el president de la fundació, Isidre Fainé.

stats