Societat 11/03/2016

Un pàrquing que havia de costar 3,9 milions, en va costar 30 i 19 no s'haurien justificat

Un peritatge encarregat pel jutge indica que només es van justifcar 11 milions de l'aparcament Jaume I de Tarragon, tot i que l'Ajuntament s'hi oposa i ha presentat un contrainforme

Dani Revenga
2 min
Sota la plaça de l’Escorxador de la Part Alta de Tarragona hi ha l’entrada a un aparcament que no ha estat mai en funcionament.

TarragonaUn peritatge del jutge que instrueix el cas de la construcció fallida de l’aparcament de Jaume I de Tarragona treu a la llum que dels aproximadament 30 milions d’euros que van costar les obres –que no es van concloure per dificultats tècniques- només se’n van justificar 11 milions. Ho ha confirmat a la sortida del jutjat l’autor de l’informe, Xavier Vives, que avui ha prestat declaració davant del jutge durant més de tres hores. L’informe el va sol·licitar el titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Tarragona, que porta les diligències judicials del nyap urbanístic més important de la història de la ciutat.

El que havia de ser el flamant aparcament robotitzat de la Part Alta de Tarragona es va planificar per l’equip de govern de l’exalcalde Joan Miquel Nadal (CiU) a començaments de la dècada passada amb un pressupost que en la seva adjudicació l’any 2002 era de 3,9 milions d’euros. Una cadena de dificultats tècniques, despropòsits i diferències entre l’empresa adjudicatària i l’Ajuntament van portar a que l’any 2008 el govern de Josep Fèlix Ballesteros (PSC) decidís paralitzar les obres, que ja acumulaven 30 milions de despesa.

Tanmateix, l’Ajuntament de Tarragona desacredita les conclusions del pèrit en el seu informe de més de 900 pàgines. Per aquest motiu, els serveis jurídics municipals han presentat un contrainforme, del que les parts encara no coneixen el contingut.

Des de la plataforma Veu Ciutadana, que exerceix l'acusació particular, l'advocat Ignacio Barroso ha lamentat la intencionalitat amb la que s’ha presentat aquest segon informe, que pretén “posar bastons a les rodes del procediment”. Barroso ha qualificat la declaració d'aquest matí de “desoladora, per no dir patètica”, perquè segons ell s'ha intentat desacreditar el treball del pèrit, una tasca "bestial" però que "no serà suficient", ha lamentat.

El portaveu de la plataforma ha avançat que demanaran noves diligències i que el jutge citi a declarar els "autors intel·lectuals" del projecte, és a dir, el consell d'administració d’Aparcaments Municipals de Tarragona dels anys en què es va tirar endavant el Jaume I, els membres de la taula d'adjudicació i els responsables polítics del darrer govern de l’ex alcalde Joan Miquel Nadal i del primer govern de l’actual batlle, Josep Fèlix Ballesteros. L'advocat, però, no s'ha mostrat gaire esperançat de cara a que el magistrat accedeixi a la seva petició, entre altres raonsperquè el fiscal no ha estat present en cap de les actuacions realitzades fins ara.

stats