Societat 23/12/2019

El govern espanyol acollirà els menors estrangers abans de derivar-los a les comunitats autònomes

L'objectiu és que hi hagi un repartiment més equilibrat en el conjunt del territori espanyol

Ara
2 min
Dos menors estrangers tutelats aBarcelona.

BarcelonaEl govern espanyol treballa en un nou model d'acollida i atenció de les arribades dels menors estrangers no acompanyats (menes), segons han explicat fonts del ministeri de Sanitat a l'agència Europa Press. "Aquesta proposta, quan l'aprovi el ple de l'Observatori de la Infància, es remetrà al nou executiu, que serà el que abordarà la concreció de cadascun dels elements", han apuntat les mateixes fonts. Segons ha avançat la SER, que ha tingut accés a l'esborrany del nou model, el govern espanyol preveu crear una xarxa de centres de primera acollida dependents de l'Estat, de manera que l'executiu acolliria temporalment els menors abans de derivar-los a les comunitats autònomes.

L'objectiu és que hi hagi un repartiment més equilibrat dels menors estrangers en el conjunt del territori espanyol. El 31 d'octubre hi havia 12.786 nens i adolescents migrants no acompanyats a Espanya, la majoria a Andalusia (4.923), seguida de Catalunya (2.147) i Melilla (1.357), segons les dades del ministeri. El grup de treball de l'Observatori de la Infància està format per l'Estat, les autonomies i algunes ONG, com Save the Children. Des de Save the Children veuen "positiu" que el govern espanyol tingui la intenció de crear centres de primera acollida per "fer un correcte diagnòstic i avaluació" de les seves necessitats abans de derivar els menors a les diferents comunitats.

La directora de polítiques d'infància de Save the Children, Catalina Perazzo, ha explicat a Europa Press que valora molt "positivament" el compromís de l'Estat i de les comunitats autònomes de revisar el sistema d'acollida dels menors estrangers. Ha dit que espera que "tiri endavant" aquest nou model. Segons Perazzo, els centres de primera acollida en àmbit estatal seran "positius" sempre que serveixin per avaluar correctament les necessitats dels nens i adolescents per "protegir-los". Així mateix, ha afegit que el més important dels centres és que no es converteixin en un sistema "paral·lel" a l'actual i que s'afavoreixi el seu trasllat al destí definitiu.

"Darrere dels centres hi ha la intenció de prioritzar i agilitzar el registre i la derivació dels menors després d'un diagnòstic individualitzat, de cadascun d'ells, per després fer la derivació als recursos específics i que atenguin les seves necessitats", sosté Save the Children.

stats