Un 25% menys de passatgers el primer tram de la novena jornada de vaga al metro

Segons TMB, diversos actes de "vandalisme" han deixat fora de servei les validadores de Fabra i Puig i de Poble Sec

Aglomeració a l'andana de l'estació de La Sagrera, a la L-5, en el novè dilluns de vaga al metro de Barcelona / PERE TORDERA

El nombre d'usuaris del metro de Barcelona ha baixat un 25% en relació amb un dia laborable normal durant la franja matinal de la novena jornada de vaga dels treballadors del suburbà, segons ha informat TMB.

La companyia ha destacat que, per actes de "vandalisme" relacionats amb la vaga, han quedat fora de servei les validadores del vestíbul principal de Fabra i Puig i del vestíbul secundari de Poble Sec.

Durant la franja d'aturades d'aquest matí –de les 7.00 a les 9.00 h– han circulat 52 trens per la xarxa de metro per donar resposta als serveis mínims decretats del 40%.

És el novè dilluns laborable amb vaga al metro, que avui encara es veurà afectat per aturades parcials entre les 16.00 a les 18.00 h –amb uns serveis mínims del 40%– i entre les 20.30 i les 22.30 h –amb el 20% dels combois circulant–. Són els mateixos serveis de cada dilluns amb vaga.

Període indefinit de vagues

Els treballadors del metro van decidir en la darrera assemblea de dijous passat mantenir l'actual calendari d'aturades durant tots els dilluns laborables de manera indefinida, i hi han afegit la Diada ( 11 de setembre) i la Mercè ( 24 de setembre), a més de "prolongacions" de l'horari de vaga els dies que coincideixin amb els partits de futbol del FC Barcelona com a equip local (preferentment, de la Lliga de Campions).

Segons els sindicats, l'assemblea de treballadors va decidir per "àmplia majoria" reforçar el calendari de vagues fins que les "reivindicacions" de la plantilla es reflecteixin a les propostes de conveni col·lectiu que faci la mediació del Govern o la direcció de Metro de TMB. Fins llavors, els sindicats no portaran a l'assemblea cap proposta de conveni col·lectiu per sotmetre-la a la votació dels treballadors.

Per la seva banda, divendres TMB lamentava que aquesta setmana els treballadors han rebutjat la proposta de conveni sorgida del treball conjunt de les parts amb la mediació de la Generalitat. La direcció de TMB assegurava que ha tingut "un tarannà flexible, dialogant i responsable" durant la negociació "que l’ha portat a realitzar el màxim esforç possible per atendre les reivindicacions de millores laborals de la plantilla sense hipotecar les millores en el servei que reclamen els usuaris i la ciutadania".

"En conseqüència, i davant aquesta nova oportunitat, s’imposava un exercici de responsabilitat per part dels representants dels treballadors, que havien de donar veu al conjunt de la plantilla per valorar una proposta que els afavoreix clarament, alhora que fa possible la prestació d’un servei de transport de la màxima qualitat", segons apuntava TMB.

La companyia ha advertit que arran de la vaga, aquest dilluns l'oferta del servei serà insuficient per absorbir la demanda normal en les franges d’afectació, especialment a les hores punta del matí, de 7 a 9 h, i a la tarda, de 16 a 18 h. Per això, recomana als usuaris que busquin mitjans alternatius de desplaçament.

D'altra banda, l’aturada de la tarda pot afectar el telefèric de Montjuïc i el Tramvia Blau, serveis que tenen el manteniment assignat al personal de metro.