FORMACIÓ TURÍSTICA
Societat 30/11/2013

Obre les portes la primera escola d'enoturisme

Vilafranca impulsa un centre pioner a Europa on es formaran professionals per nodrir un sector a l'alça

Thaïs Gutiérrez
3 min
A partir del febrer, els professionals del sector vinícola que vulguin aprofundir en la formació sobre enoturisme tindran un centre per fer-ho.

BarcelonaA Catalunya hi ha prop de 300 cellers que ofereixen activitats per a turistes. La majoria proposa tastos, passejades per les vinyes i alguna visita als cellers per conèixer de prop els processos d'elaboració dels vins i caves catalans. L'èxit d'aquestes iniciatives és rotund i els visitants no han parat de créixer en els últims anys, tant els que són del país com els que vénen de fora. A més, l'enoturisme comporta el desenvolupament d'activitats paral·leles. Se'n beneficien la gastronomia, el sector hoteler, i els museus i centres d'interpretació.

És per això que des de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès van pensar a impulsar aquesta activitat a l'alça i crear un centre dedicat a la formació. Dit i fet. La primera Escola d'Enoturisme de Catalunya obrirà al febrer. Des d'allà es vol treballar per desenvolupar aquest sector i oferir activitats formatives reglades, com ara cicles formatius de grau mitjà i superior, i certificats de professionalitat. També s'oferirà formació professional i formació continuada dirigida als treballadors del vi i del cava. "Des de l'Ajuntament de Vilafranca hem fet una aposta molt ferma per l'enoturisme, és un activitat que trobem il·lusionant i ens emmirallem molt en regions com la Toscana, a Itàlia, i Napa Valley, als Estats Units, on està molt més desenvolupada que aquí". Ho explicava ahir Maria Josep Tuyà, regidora d'Ocupació i Formació de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Tuyà destaca que aquesta iniciativa és "pionera" a l'Estat i a Europa, ja que no hi ha cap altre país que estigui oferint aquest tipus de formació. "Nosaltres creiem que aquesta és una activitat de desenvolupament del territori molt important i, per tant, necessitarem gent formada que s'hi dediqui", resumia la regidora. A més, representa una nova línia de negoci per als empresaris del vi i del cava perquè fomenta la compra en origen, com passa molt a la Toscana i Napa Valley.

L'escola neix sobre una base fonamental: Catalunya té tot el necessari per convertir-se en una destinació enoturística de primera categoria. El país té més de 2.000 anys d'història vinculada al vi i això es reflecteix en un important patrimoni cultural i paisatgístic, però a més té una extensa producció de vins i caves de molta qualitat que tenen un bon nom a l'exterior. Tots aquests elements combinats poden portar turistes, nacionals i internacionals, a interessar-se pels cellers catalans, però a més hi ha un factor clau: Barcelona. La ciutat és l'entrada al país de milions de turistes que arriben per visitar-la i que moltes vegades es mostren interessats a conèixer paisatges i activitats al voltant de la ciutat. I aquí és on l'enoturisme té terreny per créixer, ja que moltes de les DO catalanes estan a poca distància en cotxe des de la capital.

Una escola per a tot el país

Tuyà explicava ahir que l'escola neix amb vocació de país. Tot i que el centre neuràlgic serà a Vilafranca del Penedès, això no vol dir que les classes no es puguin fer en altres llocs del país vinculats al vi. És per això que volen comptar també amb la col·laboració de les DO catalanes.

La regidora explicava que al capdavant de l'escola hi haurà un consell empresarial format per institucions sectorials i organismes professionals, com ara el Consell Regulador del Cava, la Cambra de Comerç de Barcelona, l'Associació Vinícola Catalana, l'Institut del Cava i l'Innovi, a part d'associacions professionals vinculades al turisme, sindicats i administracions públiques. Aquest consell té per objectiu aconseguir que la formació en enoturisme estigui reglada i es puguin obtenir les titulacions oficials corresponents. Tuyà explicava ahir que confien que la nova llei de formació professional s'aprovi el 2014 i això permeti incloure l'enoturisme dins del currículum de la FP.

stats