Societat 23/09/2020

Una falsa pudor de gas espanta Barcelona i l'Hospitalet

La provocava un fang d'una planta química que estan desballestant

Pau Esparch
2 min
Barcelona  a la vista!  BARCELONA

Barcelona"Feia una pudor molt desagradable, forta i assimilable al gas. S'entén perfectament que els ciutadans sospitessin que ho era", admet el cap de guàrdia dels Bombers a la regió metropolitana sud, Enric Pous. Avui abans de les 12 del migdia el 112 ha començat a treure fum de les desenes de trucades de veïns de l'Hospitalet de Llobregat, a la zona de la Ciutat de la Justícia, i també d'alguns barris de Barcelona pròxims, que alertaven d'una pudor que semblava gas. Però quan els bombers s'han aproximat a la zona i han olorat aquella fortor ja han vist que no ho era, i han intentat acotar l'origen. Al final l'han trobat: venia de la planta Stahl de l'Hospitalet, dedicada al tractament final de productes de cuir i pell.

Fa un any que aquesta planta química no opera i ara està en procés de desballestament. Precisament, la tasca de buidar la fossa de la depuradora ha provocat la forta pudor. Uns operaris d'una empresa especialitzada retiraven el fang –llot– de les parets amb aigua a pressió, el xuclaven amb una cisterna i el portaven a un gestor de residus. "El fang portava molt temps adherit a les parets. La cisterna l'aspirava a uns set metres de profunditat però el fet de remoure'ls ha provocat una bafarada", explica Pous. Aquests treballs han causat la forta pudor que semblava gas.

Els bombers, que d'entrada han demanat als operaris que aturessin les tasques de neteja, han comprovat que l'empresa podia fer els treballs. També han mesurat l'aire i els únics valors de toxicitat han sortit a la fossa, a set metres de profunditat, on han detectat àcid sulfhídric –que és la pudor de les bombes fètides o els ous podrits–. A l'exterior no han trobat cap compost: "En cap moment ha sigut perillós ni tòxic", assegura Pous. Per això han permès que els operaris, que portaven respiradors per retirar el fang, acabessin de seguida de netejar el que faltava. Els treballs es donen per acabats però els bombers diuen que aquesta zona de l'Hospitalet ha viscut altres episodis de forta pudor les últimes setmanes, tot i que desvinculats de la planta química que estan desballestant.

stats