METEOROLOGIA
Societat 06/08/2018

Una onada de calor que bat rècords a prop del mar

La calorada serà història a meitat de setmana i arribaran canvis

Manel Cascante
2 min
Una onada de calor que bat rècords a prop del mar

BarcelonaLes tempestes d’ahir a l’interior i el Pirineu anunciaven els primers canvis després d’una setmana de calor extrema. L’onada de temperatures rècord, que es va consolidar a partir de dijous, ha tingut el moment àlgid durant el cap de setmana. La causa de la calorada ha sigut la presència d’una bombolla d’aire calent que s’ha emplaçat a la vertical del sud-oest peninsular. Les temperatures més altes s’han assolit en aquestes zones: s’han registrat 46,6 ºC a El Granado (Huelva), 46,0 ºC a Badajoz i 45,1 ºC a Còrdova, entre d’altres. A Catalunya s’han batut diversos rècords de temperatura, malgrat que l’onada de calor no ha afectat la zona de manera directa.

La ciutat de Barcelona ha viscut les pitjors nits d’insomni dels últims anys. La nit més tòrrida va ser la de dissabte a diumenge, quan al Raval no van baixar de 29,8 ºC i a l’Observatori Fabra de 28,4 ºC. Aquella mateixa nit, la tramuntana reescalfada va fer que el termòmetre no baixés de 32 ºC a Roses.

Al Fabra tan sols hi consta una nit més calorosa: la del 6 al 7 d’agost del 1982, tot i que finalment la xifra va quedar emmascarada als registres històrics d’aquell dia perquè a última hora la temperatura va acabar baixant força més.

Aquesta vegada, i a diferència d’altres onades de calor com la del 2015, les temperatures més elevades -i els rècords- no s’han produït terra endins, sinó en sectors pròxims al litoral. Els 39,8 ºC dissabte al migdia a Barcelona són la temperatura més alta anotada mai a la ciutat: superen l’antic rècord de 39,3 ºC del centre de l’agost del 2010 i s’igualen amb els 39,8 ºC del 6 d’agost del 1982 al Fabra.

La inexistència de la marinada, combinada amb l’elevada temperatura del mar, ha fet que el litoral visqués durant moltes jornades valors propis de l’interior. Ha sigut una calor més aviat seca, impròpia a tocar del mar.

Aquesta calor intensa ha costat que arribés a la península ibèrica, a diferència del centre i el nord d’Europa, on fa setmanes que és notícia. Malgrat tot, la primera onada de calor que s’hi ha viscut ha tingut conseqüències i ha deixat un balanç de dues víctimes mortals: una a Múrcia i una a Barcelona, on un home sensesostre va morir divendres a la tarda d’un cop de calor. També s’han vist els efectes de la calor en forma d’incendis forestals, sobretot a l’Algarve i a Extremadura. Dissabte també es va declarar un foc a la Jonquera que va cremar 3.800 m( 2).

El termòmetre ja ha tocat sostre. Avui assenyalarà entre 1 i 3 graus menys que ahir i a partir de dimecres el descens de la calor es farà força més contundent. Els xàfecs de tarda aniran a més durant aquesta setmana, i dijous podrien ser força generals. Els mapes no anuncien cap nova onada de calor a mitjà termini.

stats