Cues a l'AP-7 per la revetlla: han sortit de Barcelona el 41% dels vehicles previstos

Trànsit calcula que en un dia sortiran de Barcelona 450.000 vehicles

ARA
4 min
Cues a l'AP-7 en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl dia de Sant Joan cau aquest any en divendres, de manera que molts catalans podran gaudir d'un pont de tres dies de festa. Aquesta situació, juntament amb les ganes de passar-ho bé després de la pandèmia, fa que des del Servei Català del Trànsit (SCT) temessin llargues cues a les vies catalanes. Segons les previsions del SCT, entre les 15.00 h d'aquest dijous i les 15.00 h de demà divendres sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona uns 450.000 vehicles. Fins a les 20 h han sortit ja 184.703 vehicles, el 41% del total previst. Són un 19% menys dels que van sortir el 2016, quan també hi havia un cap de setmana de tres dies.

Malgrat que el director del SCT, Ramon Lamiel, havia dit a TV3 que les pitjors hores serien entre les 6 de la tarda i les 9 del vespre, Trànsit ha constatat que la sortida s'ha avançat durant el matí i la intensitat màxima ha estat a les 15 h, amb 40.000 vehicles per hora, xifra que a les 20 h havia baixat als 28.000 vehicles.

Sí que s'han complert les previsions que hi havia sobre l'AP-7 perquè ha estat la via amb més complicacions, des de Martorell fins a la Roca. Hi ha hagut 12,5 km de circulació amb congestió a Martorell en sentit sud, 11,5 a Granollers en sentit nord i 2 a Llinars del Vallès també en sentit nord. A les 21 h, però, només quedava un tram de 4,5 quilòmetres de congestió a l'AP-7, a Martorell.

De fet, l'experiència d'altres revetlles ja feia preveure que l'AP-7 posaria a prova la paciència de molts catalans. I cal tenir en compte, a més, que des que es van aixecar els peatges, la circulació ha augmentat un 40%. Per intentar reduir el trànsit, durant l'operació sortida els camions hauran de circular a un màxim de 80 quilòmetres per hora entre aquests dos punts i ho hauran de fer sempre per la dreta, sense poder fer avançaments. En aquests dos antics peatges hi haurà dues grues per intentar retirar de la via els vehicles avariats com més aviat millor.

També es preveu circulació densa amb retencions a les vies d’accés a localitats costaneres com la N-340 al Vendrell i Torredembarra, la C-32, tant en el tram nord de Vilassar de Mar com en el tram sud de Sant Boi de Llobregat i Sitges; a la Costa Brava, a la C-31 a Santa Cristina d’Aro i a la C-65 a Llagostera.

Operació tornada, pitjor

Però si la sortida de Barcelona serà complicada, l'operació tornada serà encara pitjor, ja que no es preveu tan esglaonada. El SCT calcula que entre les 12.00 h i les 24.00 h del diumenge 26 de juny uns 260.000 vehicles voldran entrar a l’àrea metropolitana de Barcelona. Amb l’anàlisi de les dades de mobilitat i retencions de l’operació especial de Sant Joan d’anys anteriors, les vies que podran concentrar els principals problemes de mobilitat són l'AP-7 nord de Sant Celoni a la Roca del Vallès i també el tram de l'AP-7 sud a partir de Vilafranca del Penedès. Per intentar que els catalans no perdin massa hores sobre l'asfalt, el SCT ha prohibit als camions que circulin entre les 17.00 h i les 22.00 h per l’AP-7 entre Maçanet de la Selva i l’Hospitalet de l’Infant. L'absència de vehicles pesants hauria de facilitar la temuda operació retorn. Aquestes limitacions s’aplicaran també de 15.00 h a 22.00 h a la B-23 de Sant Feliu de Llobregat al Papiol; a la C-32 nord entre Canet de Mar i Montgat, i a la C-32 sud entre Gavà i Cornellà. 

A més, el diumenge 26 de juny s’instal·laran més de 100 km de carrils addicionals en sentit contrari a l'habitual a l’AP-7 nord entre Sant Celoni i Montornès del Vallès, a l’AP-7/B-23 entre Vilafranca i Molins de Rei, a la C-32 nord entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat i a la C-32 sud entre Gavà i Cornellà de Llobregat, per augmentar la capacitat viària d’aquestes vies i trams. El SCT també aprofitarà els panells de missatgeria variable i els equips de senyalització mòbils a peu de carretera per informar, en aquells punts on es troben diferents vies, de quines són les rutes menys congestionades, perquè els conductors puguin prendre la decisió ja amb el viatge iniciat. Concretament es facilitarà informació en aquestes cruïlles de decisió:

 -    AP-7/C-32 al Vendrell en sentit Barcelona

-    C-32/C-15 (cap a AP-7) a Vilanova i la Geltrú en sentit Barcelona i a Sant Pere de Ribes en sentit Tarragona

-    C-32/C-31 a Castelldefels en sentit Barcelona

-    AP-7/C-35 (cap a N-II/C-32) a Maçanet de la Selva en sentit Barcelona

-    C-35 en sentit AP-7 a Maçanet de la Selva

-    C-32/C-60 (cap a AP-7) a Mataró en sentit Barcelona 

-    AP-7/C-60 (cap a C-32) a la Roca del Vallès en sentit Barcelona

Un dispositiu especial dels Mossos d'Esquadra (amb un avió bimotor i dos helicòpters inclosos) estarà atent al compliment de totes aquestes restriccions, que afecten els vehicles pesants i la mobilitat en general. Els agents també treballaran de valent durant la revetlla d'aquesta nit, quan es preveuen també molts desplaçaments locals. Hi haurà repartits per tot el territori 308 controls d'alcoholèmia, 160 de seguretat passiva i 147 de velocitat. També hi haurà 68 controls per consum de droga.

stats