SOCIETAT
Societat 19/05/2011

Organitzant la indignació

Com s'ho fan els acampats en el seu dia a dia a la plaça de Catalunya? La higiene, l'energia, el menjar i la comunicació són aspectes bàsics que s'han de tenir en compte a l'hora de plantejar una protesta a llarg termini

Maria Ortega / Redacció
3 min
Gent de totes les edats s'ha aplegat a la plaça / @rosercabre

BarcelonaLa rutina dels acampats a la plaça de Catalunya en el quart dia de concentracions i nits al ras ha començat aquest dijous als volts de les 9 hores. Després de discutir en assemblea fins ben entrada la matinada, han sigut unes dues-centes les persones que s'han quedat a dormir a la plaça. Quan s'han llevat, han començat a netejar l'entorn i a recollir els estris que hi havia escampats. El dia comença i cal organitzar la indignació per resistir en el campament.

Acumulant menjar al rebost

A aquella hora, ha començat a arribar gent que els ha portat galetes, sucs, cafè i menjar en general, que ha permès que els acampats poguessin esmorzar i preparar un rebost on emmagatzemen el material. Alguns oficinistes que treballen a l'entorn de la plaça també s'hi han apropat amb termos de cafè per als concentrats. La comissió de cuina ha sigut l'encarregada de centralitzar les operacions d'emmagatzematge i distribució dels aliments. Amb el material s'ha començat a preparar el dinar per al centenar de persones que s'espera que dini a la plaça.

Les comissions de treball

I és que la feina, a la plaça, s'ha organitzat amb diverses comissions. A més de la ja esmentada de cuina, els acampats han creat grups de treball relacionats amb les infraestructures, els continguts, la difusió, l'acció i el contacte amb la premsa. Cadascuna ocupa un espai a la plaça, que ha quedat dividida en tres sectors: Tahrir, Palestina i Islàndia, els tres grans referents de les protestes. A les parets de la plaça hi ha penjats mapes que informen els vianants d'on poden trobar les diverses comissions.

Els vianants: entre la curiositat i la simpatia

El menjar, però, no és l'únic obsequi que els acampats reben per part de la gent que s'apropa a la plaça de Catalunya. Segons han explicat ells mateixos, també han rebut diners, uns 600 euros, i han aconseguit reunir, segons els seus càlculs, unes 40.000 signatures de suport a l'acció. “Ja era hora” comenten que és la frase que més senten de la gent, molts d'ells persones grans, que s'hi apropen per entendre què passa. Aprofitant que passen per les rodalies de la plaça, els vianants s'aturen i fan debats improvisats amb els concentrats sobre temes com la utilitat del vot en blanc.

“On són els serveis?”

Cap a les 10 hores, han aparegut a la plaça dos urinaris portàtils que ha facilitat una empresa. Els acampats els han rebut amb aplaudiments. Segons han explicat, els serveis dels bars de la zona estaven col·lapsats per la gran quantitat de gent que intentava fer-los servir. La dutxa ja és un tema més complicat de solucionar però la majoria dels acampats ho solucionen fent torns per anar a casa i dutxar-se allà. A més, a través de Twitter, persones que viuen prop de la plaça estan oferint el seu pis per tal d'oferir als acampats un lloc on dutxar-se.

L'accés a l'electricitat

Els fugaços retorns a casa també serveixen perquè els acampats solucionin el problema de la càrrega elèctrica dels smartphones, l'eina que ha sigut bàsica en la difusió a través de les xarxes socials de la iniciativa. Fins ara, l'electricitat a la plaça ha arribat a través d'un endoll del mobiliari urbà i d'alguns petits generadors que els concentrats han aconseguit reunir i que servien per alimentar l'ordinador i la impressora que els han permès editar els pamflets que han distribuït. Aquest dijous, a Twitter, els concentrats també demanaven si hi havia alguna cooperativa de plaques solars que s'oferís per ajudar a portar l'energia fins a la protesta. A banda del problema de l'energia, els acampats estan demanant altres tipus de materials, com carpes i plàstics per preparar una mínima infraestructura que protegeixi l'espai en cas de pluja. També demanen material d'oficina, de neteja o d'assistència mèdica.

stats