Societat 20/05/2014

El jutge ordena investigar si Oriol Pujol i la seva dona van rebre ingressos irregulars

El magistrat demana una investigació al Servei de Vigilància Duanera i requereix a Hisenda les declaracions de la renda de Pujol i la seva dona

Efe
2 min
Oriol Pujol Ferrusola torna a declarar per la trama de les ITV / CÈLIA ATSET

BarcelonaEl jutge del cas de les ITV ha ordenat al Servei de Vigilància Duanera que investigui el patrimoni del diputat de CiU Oriol Pujol i la seva dona Anna Vidal entre el 2007 i el 2009 per comprovar si van percebre ingressos irregulars aliens a la seva activitat professional, ja siguin financers o patrimonials.

En un acte, a què ha tingut accés Efe, el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Enric Alsina, que manté imputat Oriol Pujol per tràfic d'influències i suborn, també requereix a Hisenda perquè li remeti una còpia de les declaracions de renda presentades pel diputat de CiU i per la seva dona corresponents als exercicis fiscals del 2007, 2008 i 2009.

El magistrat ha acordat aquestes diligències en el marc de la investigació per suborn que manté oberta contra Oriol Pujol, acusat d'haver cobrat presumptament de la trama corrupta de les ITV a canvi de votar a favor dels seus interessos en la Llei de Seguretat Industrial que el Parlament va tramitar l'any 2008.

Concretament, el jutge ha demanat al Servei de Vigilància Duanera que investigui el patrimoni de Pujol i la seva dona entre els anys 2007 i 2009, "incloent tota mena d'actius, bé siguin financers o patrimonials", en relació amb una "possible percepció d'ingressos irregulars i aliens a la seva activitat professional".

També i a iniciativa pròpia, el magistrat ha requerit a Hisenda que li remeti una còpia de les declaracions de la renda i patrimoni d'Oriol Pujol i la seva dona corresponents als exercicis fiscals dels anys 2007, 2008 i 2009.

Entre d'altres diligències, el magistrat ha acordat també requerir justificació documental dels serveis que Anna Vidal va assegurar haver prestat a l'empresa Alta Partners de Sergi Alsina, imputat en la trama de les ITV i amic íntim d'Oriol Pujol i a través del qual la Fiscalia sospita que el diputat convergent va cobrar comissions de la trama de les ITV.

Tant Anna Vidal com Sergi Alsina van afirmar davant del jutge que els 46.400 euros que la dona de Pujol va cobrar d'Alta Partners l'any 2008 obeïen a serveis professionals de consultoria, per això el magistrat ha demanat a Vigilància Duanera que comprovi "les dades i les circumstàncies" dels contractes esgrimits per la dona i l'amic íntim del diputat.

Una altra de les diligències que el jutge ordena, a petició de la Fiscalia, és sol·licitar al Parlament que certifiqui la data de presentació de les esmenes que CiU va formular a la llei de Seguretat Industrial de 23 de juliol de 2008, així com de les transaccionades, i la data d'aprovació de l'esmentada normativa i del reglament que la desenvolupa.

L'objectiu d'aquesta diligència és descobrir si, com creu la Fiscalia, Oriol Pujol va influir en el grup parlamentari de CiU de manera que presentés esmenes a la llei de Seguretat Industrial adequades als interessos de l'empresari de les ITV Ricard Puignou, que pretenia establir una quota màxima de mercat en el sector suposadament amb el propòsit de fer-se amb noves estacions d'inspecció de vehicles.

En el marc de la nova investigació per suborn derivada de la trama de les ITV, el jutge del TSJC manté imputats Oriol Pujol -que suma aquesta imputació a l'anterior de tràfic d'influències-, la seva dona Anna Vidal i els empresaris Sergi Alsina i Ricard Puignou.

stats