SANITAT
Societat 24/05/2013

Els pacients hauran de desplaçar-se per rebre atenció mèdica complexa

Salut argumenta que la concentració de serveis als hospitals en millora la qualitat

Ara
2 min

BarcelonaEl departament de Salut prepara un pla per concentrar serveis d'alta i mitjana complexitat en determinats hospitals, com avança aquest divendres l'ARA. Això suposa sacrificar el model de proximitat. El gerent de Planificació del Servei Català de la Salut, Àlex Guarga, ha admès que els pacients perdran la proximitat i hauran de desplaçar-se. Tot i així, ha puntualitzat que "ha de quedar clar que davant una malaltia seriosa o important, tothom vol la millor atenció possible". Guarga ha fet aquestes declaracions en una atenció a la premsa a les instal·lacions d'Esade de Sant Cugat del Vallès, on aquest divendres se celebra la jornada "Innovació i tendències en el diagnòstic per la imatge".

L'objectiu és especialitzar els hospitals i millorar la qualitat de les intervencions. Segons Guarga, davant "un tumor cerebral o un problema cardíac complex, la gent necessita ser atesa en aquell lloc amb els millors resultats i els millors professionals". El gerent del Servei Català de la Salut ha recordat que aquesta reordenació de serveis està inclosa en el pla de salut 2011-2015. Àlex Guarga ha explicat que ara "hi ha hospitals que estan fent moltes coses" i que amb aquesta mesura s'aconseguirà que "allò que farà un centre, ho farà amb la màxima qualitat possible".

El pla de reordenació passa per concentrar activitat, però també per mancomunar serveis entre hospitals i compartir professionals, que també s'hauran de desplaçar.

No comprar maquinària

La jornada "Innovació i tendències en el diagnòstic per la imatge" l'ha inaugurada el conseller de Salut, Boi Ruiz, que durant la seva intervenció ha apostat perquè els hospitals contractin serveis en comptes de comprar màquines. Segons el conseller, comprar maquinària suposa una "descapitalització immediata, perquè l'endemà la màquina ja val menys".

Per aquest motiu, la seva aposta passa per pagar pel servei i pel manteniment de la maquinària. "En el sector dels serveis ningú compra fotocopiadores, sinó que es compra el servei", ha afegit Ruiz a tall d'exemple.

stats