Societat 27/03/2013

La PAH diu que les esmenes del PP "desvirtuen" la ILP de la dació en pagament

A canvi de la dació en pagament, els populars accepten unes rebaixes del 35% si el deutor liquida el deute en 5 anys i del 20% si ho fa en un termini de 10 anys

Efe
2 min

BarcelonaLa portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, considera "inacceptables" les esmenes que el PP ha introduït en la iniciativa legislativa popular (ILP) perquè "la desvirtuen totalment". Segons Colau, això obligarà la plataforma a presentar milers de reclamacions judicials que col·lapsaran els jutjats. Colau ha argumentat que la proposta del PP d'establir rebaixes a les persones moroses si paguen el seu deute en cinc o en deu anys "no és veritat en la pràctica, perquè cap de les persones afectades no té recursos per poder pagar aquest deute". Les esmenes que el PP, amb majoria absoluta al Congrés dels Diputats, ha presentat per reformar la llei hipotecària fan pràcticament impossible la dació en pagament. A canvi, els populars accepten unes rebaixes del 35% si el deutor liquida el deute en 5 anys i del 20% si ho fa en un termini de 10 anys.

Ada Colau, que ha considerat que el PP es manté en la seva postura inicial, cosa que qualifica de "decebedora", ha assegurat que aquestes esmenes "desvirtuen totalment la ILP, que queda irreconeixible perquè no parlen de moratòries de desnonaments, no accepten la dació en pagament ni la retroactivitat i condemnen les persones afectades, les sacrifiquen i no els donen cap sortida". Colau ha assenyalat que després de la sentència europea que estableix la il·legalitat dels procediments de desnonaments, l'estat espanyol té l'obligació d'establir alguna mesura de retroactivitat per a totes aquelles persones que han estat desnonades amb una llei il·legal. "Si no hi ha retroactivitat per als processos injustos, ens veurem obligats a acudir als jutjats i es judicialitzarà el conflicte i es col·lapsaran els jutjats. La ILP era una oportunitat perquè l'Estat reconegués que la llei és il·legal i donés una sortida a les persones afectades", ha indicat la portaveu de la PAH.

Ada Colau ha explicat que ahir centenars de persones a tot Espanya van sol·licitar als jutjats l'anul·lació dels seus processos d'execució hipotecària d'acord amb la sentència del Tribunal de Justícia de la UE i ha augurat que en seran moltes més i que fins i tot es plantejaran "demanar responsabilitat patrimonial a l'Estat pels desnonaments injustos i il·legals".

Els desnonaments podran paralitzar-se si existeixen clàusules abusives en la concessió de la hipoteca, segons les esmenes introduïdes pel PP al projecte de llei procedent de la iniciativa legislativa popular, després que el Tribunal de Justícia de la UE va dictaminar el passat 14 de març que el procediment no s'ajustava a la normativa europea.

stats