Societat 19/01/2015

El papa Francesc: "Per ser bons catòlics no cal tenir fills com conills"

De tornada de les Filipines el pontífex reclama una "paternitat responsable"

Agències
2 min
El papa Francesc, en l'avió que el portava a Roma de tornada de les Filipines / EFE

RomaEn el seu viatge d'anada a les Filipines, a bord de l'avió, el papa Francesc va fer unes declaracions polèmiques. En el context de la matança jihadista a París, el pontífex va afirmar que quan algú ens insulta és "normal" donar-li un cop de puny. Doncs bé, en el seu viatge de tornada cap a Roma Francesc ha fet unes altres declaracions controvertides, tot apel·lant a una "paternitat responsable" i afirmant que per ser bons catòlics no cal comportar-se "com conills".

"Alguns creuen, perdoneu l'expressió, que per ser bons catòlics hem de ser com conills", ha dit a la setantena de periodistes que viatjaven en el vol papal, entre ells un corresponsal d'Efe. Francesc responia a una pregunta sobre la controvèrsia que hi ha a les Filipines sobre el control de la natalitat i l'ús de contraceptius, que l'Església catòlica no admet.

Sobre la mitjana de fills per dona, Francesc ha explicat que els tècnics aconsellen que la mitjana "sigui de tres per família" per mantenir la població. "Quan es baixa d'aquí, succeeixen els casos extrems, com podria succeir a Itàlia, on no sé si és veritat, però han dit que el 2024 no hi haurà diners per pagar els jubilats", ha afegit.

Pel Papa la "resposta de l'Església" és la "paternitat responsable". Parlant del cas d'una dona embarassada del seu vuitè fill, tot i que havia tingut set cesàries en els anteriors parts, i a la qual va conèixer fa uns mesos, ha afirmat que "això és una irresponsabilitat. Què volia? Deixar orfes els seus set fills?!", ha exclamat.

"La resposta és la paternitat responsable i jo conec moltes vies lícites que hi ajuden", ha afegit. Francesc ha explicat que Pau VI va voler combatre el neomaltusianisme (una teoria demogràfica i social que considera l'excés de població de les classes pobres un problema) que existia en la seva època, "quan tant a Espanya com a Itàlia la taxa de natalitat estava per sota de l'1%". "Pau VI ha estat un profeta que ens ha dit que cal estar atents a aquest neomaltusianisme" ha dit el Papa, i ha reiterat que això no vol dir que un catòlic hagi de tenir molts fills.

Malgrat tot, ha dit el Papa, per a les famílies pobres cada fill és "un tresor al qual estimar".

stats