Societat 14/03/2013

El Casal Argentí de Barcelona considera una "falsedat" presentar Francesc com un papa progressista i renovador

El president de l'associació veu provada la col·laboració del pontífex amb la dictadura militar

Acn
2 min
El Papa Francesc, pregant aquest dijous davant l'altar de Santa Maria la Maggiore, a Roma / OSSERVATORE ROMANO / AFP

BarcelonaEl Casal Argentí de Barcelona s'ha mostrat molt crític amb el nomenament de Jorge Mario Bergoglio com a nou papa de l'Església catòlica perquè considera que està jurídicament demostrada la seva relació amb la dictadura militar. El president del Casal, Diego Arcos, ha assegurat a l'ACN que el cardenal tenia diverses causes obertes a l'Argentina i que ara no podrà ser jutjat perquè s'ha convertit en cap d'estat. Per això, considera una ''falsedat'' presentar el papa Francesc com una persona ''progressista i renovadora'' perquè, entre altres coses, ha lluitat en contra del matrimoni homosexual, la lluita antidroga i l'avortament. Per això creu que els argentins no poden estar ''cofois''.

El Casal Argentí de Barcelona ha consensuat una declaració per mostrar el seu rebuig al nomenament de Jorge Mario Bergoglio com a nou papa de l'Església catòlica. Tot i mostrar respecte per la decisió que ha pres el Vaticà, des de l'associació d'argentins es considera que és una ''falsedat'' presentar Bergoglio com una persona ''progressista i renovadora''. El president del Casal, Diego Arcos, creu que no és ''cap bona notícia'' que una ''figura vinculada al genocidi'' estigui al capdavant d'una institució tan important com l'Església. Arcos ha assegurat que Bergoglio ha encapçalat la lluita, juntament amb l'Uruguai, contra el matrimoni homosexual, l'avortament no punible o la lluita antidroga.

Arcos ha explicat a l'ACN que jurídicament està demostrat que Bergoglio col·laborava amb la dictadura militar argentina i assegura que se l'acusa d'estar implicat en el segrest de quatre mossens jesuïtes. També, diu Arcos, hi ha constància que ''gent sota la seva obediència'' va participar en tortures i interrogatoris. Per això, el president del Casal lamenta que el nomenament evitarà el seu judici perquè ha estat nomenat cap d'estat.

"Personatge tenebrós"

El president del Casal Argentí de Barcelona creu que és un personatge ''tenebrós'' i que s'ha escollit un papa no europeu perquè l'Església vol recuperar el terreny perdut a l'Amèrica Llatina arran d'una pèrdua de fidels precisament perquè s'ha demostrat la vinculació d'aquesta institució amb les dictadures militars de diversos països. Arcos també ha lamentat que aquestes informacions quedin camuflades per la força ''no menyspreable'' de l'aparell comunicatiu del Vaticà.

Pel Casal Argentí, el nomenament suposarà només un benefici per al sector de la ultradreta argentina, que vol minimitzar les conseqüències del genocidi. Per això, Arcos ha recordat la publicació de 'Memòria Completa' que ha signat Bergoglio, on defensa que els crims de la dictadura no siguin jutjats per evitar la venjança.

stats