Societat 01/04/2019

El Papa a 'Salvados', en deu frases: "No és lícit eliminar una vida humana per resoldre un problema"

El pontífex reflexiona sobre temes com l'avortament, l'homosexualitat o els abusos a l'Església

Ara
2 min
EL DISCURS DE BERGOGLIO  El papa Francesc va aprofitar el viatge de tornada de la Jornada Mundial de la Joventut del Brasil, en què va advocar per una Església acollidora i dels pobres, per expressar la seva mirada sobre l'homosexualitat, que difereix de la que havien exposat altres papes, com el mateix Benet XVI. El pontífex insta a acollir les persones d'aquest col·lectiu.

BarcelonaEl papa Francesc va abordar ahir, en una entrevista al programa 'Salvados', temes delicats per a l'Església com ara els abusos a menors, l'homosexualitat, l'avortament o el paper de la dona a la institució. Aquest és un resum, en deu frases, de la seva intervenció:

- "El cas de l''Open Arms' em sembla una injustícia molt gran. Per què es fa? ¿Perquè s'ofeguin? És simplista, però, si no els pots rescatar, ¿per què vénen? Viuen en una desesperació, unida a una il·lusió tan gran, que es llancen i no en mesuren les conseqüències. I nosaltres no mesurem el dolor d'aquesta gent. Les autoritats de Barcelona estan disposades a rebre, acompanyar, promoure i integrar".

- [Sobre les concertines a la tanca de Melilla] "Però és tanta la inconsciència que sembla el més natural, ens hi hem acostumat. El món s'ha oblidat de plorar, això és el més inhumà que hi ha, això demostra fins on és capaç de descendir la inhumanitat d'una persona".

- [Als pares de fills homosexuals] "Estic parlant d'un noi que s'està desenvolupant i els pares comencen a veure coses rares... Consultin, si us plau, i vagin a un professional, i aquí es veurà a què es deu, i pot ser que no sigui homosexual, que es degui a una altra cosa".

- [Sobre la seva frase definint el feminisme com a "masclisme amb faldilla"] "La frase justa que hauria d'haver pronunciat és que tot feminisme pot córrer el risc de transformar-se en un masclisme amb faldilles. Va ser una frase dita en un moment de molta intensitat".

- "El que aixeca un mur acaba presoner del mur que va aixecar [...]. I això és llei universal. I això passa en l'ordre social i en el personal. Si aixeques un mur entre persones, acabes presoner d'aquest mur que vas aixecar. Sí, defenso la meva autonomia, però et quedes sol com un fong".

- [Sobre la venda d'armes d'Espanya i altres països a l'Aràbia Saudita] "No tenen dret a parlar de la pau. ¿Estan fomentant la guerra en un altre país i després volen la pau al propi? La teoria del bumerang. Si fas la guerra enllà, la tindràs a casa teva, ho vulguis o no".

- [Sobre les víctimes de la Guerra Civil sepultades i els desapareguts a l'Argentina] "Una societat no pot somriure al futur tenint els seus morts amagats". "Els morts són per ser enterrats, són per ser individualitzats als cementiris, però no per ser amagats. Mai tindràs pau amb un mort amagat. Mai".

- [Sobre la cimera dels abusos a l'Església] "Entenc que la gent hagi quedat insatisfeta, perquè quan hi ha un mal al mig s'ha de de callar, resar, plorar, acompanyar, i punt. Però iniciar processos és la manera perquè sigui irreversible la cura".

- "L'Església no pot ser Església sense la dona, perquè l'Església és dona, és femenina. És "la" Església, no "el" Església. Una dimensió que no tingui feminitat en l'Església fa que l'Església no sigui Església".

- [Sobre l'avortament] "Jo l'entendria en la seva desesperació, però també sé que no és lícit eliminar una vida humana per resoldre un problema".

stats