Societat 15/04/2015

El paracetamol no només disminueix el dolor, sinó també el plaer

Un estudi de la Universitat d'Ohio conclou que l'analgèsic afecta els estats emocionals

Ara
1 min
Segons l'estudi el medicament no només ataca el dolor físic, sinó també l'emocional / GETTY

BarcelonaÉs un dels analgèsics més utilitzats del món, però el paracetamol no és tan innocu com sembla. Aquesta és, si més no, la conclusió d'un nou estudi realitzat per científics de la Universitat d'Ohio i publicat a la revista 'Psychological Science'. L'estudi afirma que el consum de paracetamol contribueix a disminuir la capacitat de sentir determinades emocions, com l'alegria o la tristesa.

Les conclusions de l'estudi són significatives perquè una de les raons per les quals el paracetamol és tan receptat és perquè té molts menys efectes secundaris que altres analgèsics, com l'ibuprofèn. Ara bé, segons aquest estudi el medicament no només ataca el dolor físic, sinó també l'emocional, la qual cosa vol dir que ajuda tant amb un mal de cap com amb una situació de tristesa.

Però, malgrat que els circuits del cervell que regulen les emocions són els mateixos, les pastilles també afecten la capacitat de sentir alegria. Aquesta és, doncs, la paradoxa: segons els científics de la Universitat d'Ohio el paracetamol no només disminueix el dolor, sinó també el plaer. Amb altres paraules, es tracta d'un medicament que actua no només com un analgèsic físic, sinó també emocional.

L'estudi es va fer subministrant a un grup d'estudiants una dosi de paracetamol, mentre que un segon grup va rebre un placebo. Després, tots ells havien de fer notar les seves impressions sobre diferents imatges escollides per la seva capacitat de provocar emocions fortes. Aquí va venir la sorpresa: els que havien pres paracetamol estaven menys afectats per les imatges, tant les positives com les negatives.

stats