Societat 08/10/2013

El Parlament Europeu aprova la prohibició del tabac amb additius de sabor

Els nous cigarrets electrònics no es vendran a les farmàcies mentre els fabricants no demostrin les seves propietats terapèutiques

Ara
2 min

BarcelonaEl ple del Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts prohibir el tabac de gustos i sabors i ampliar la mida de les advertències sanitàries. Les fotografies de malalties i els missatges que adverteixen dels riscos per a la salut hauran d'ocupar ara el 65% de la superfície frontal i posterior dels paquets de cigarrets, en comptes del 40% actual. Els cigarrets mentolats seran il·legals a partir del 2021 i els de la resta de sabors, com la vainilla, la xocolata o la maduixa, s'hauran de deixar de vendre el 2016. L'objectiu és fer menys atractiu el tabac per evitar que els joves s'hi enganxin.

Pressions de la indústria tabaquera

L'Eurocambra ha aprovat amb 560 vots a favor, 92 en contra i 32 abstencions la nova directiva, tot i que ha acabat cedint a la pressió de la indústria tabaquera acceptant algunes de les seves demandes. La Comissió Europea volia que les advertències sanitàries sobre els riscos del tabac ocupessin el 75% de la superfície dels paquets de cigarrets, però finalment només serà el 65%. A la indústria només li quedarà una tercera part del paquet per anunciar la seva marca.

Els cigarretes ultrafins se salven finalment de la prohibició, tot i la proposta inicial de Brussel·les. Però els eurodiputats sí que rebutgen els paquets més petits, els que contenen menys de 20 cigarretes.

L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, ha acusat els grups de centredreta del Parlament Europeu d'actuar com a "súbdits entregats als interessos de la poderosa indústria tabaquera" i de "debilitar una proposta que era necessària".

Els cigarrets electrònics no són medicaments

Els nous cigarrets electrònics no es vendran a les farmàcies mentre els fabricants no demostrin les seves propietats terapèutiques a les autoritats mèdiques, i hauran de complir la legislació com la resta de productes de tabac, com la prohibició de la publicitat i la venda a menors.

Principal causa de mort evitable

El fum del tabac és la causa principal de mort evitable a la UE, amb 700.000 morts cada any. El 70% de fumadors comencen abans dels 18 anys. A l'estat espanyol, més de 50.000 persones moren cada any a causa del tabaquisme. Els tractaments de malalties relacionades amb el consum de tabac tenen un cost per a la sanitat espanyola de 15.000 milions d'euros.

stats