Societat 19/11/2015

El Parlament aprova l'estratègia per esquivar l'atac del TC a les parelles de fet

El Tribunal Constitucional va modificar fa més d'un any l'accés a la pensió de viduïtat de les parelles de fet, la va fer més difícil i va envair les competències del Codi Civil català

Ara
3 min
Segons les autores de l'estudi, el manteniment de les relacions requereix tant una tasca emocional com pràctica / AFP

BarcelonaEl Parlament ha aprovat avui, amb 131 vots a favor, cap en contra i cap abstenció, la resposta a l'enèsima recentralització de competències impulsada pel Tribunal Constitucional (TC). Aquest cop la batalla judicial té a veure amb el Codi Civil català i una decisió del Tribunal Constitucional que fa que a les parelles de fet els calguin tres anys més d'antiguitat per aconseguir pensions de viduïtat. Per evitar-ho, el Parlament ha aprovat la creació, via decret llei, d'un registre de les parelles de fet, però aquesta solució continua tenint un problema: l'Estat pot no fer-ne cas i decidir pagar només segons els criteris que ha marcat el TC.

Tot plegat arriba després que l'alt tribunal decidís el mes de març del 2014 que eliminava l'article 174.3 de la llei de seguretat social, un punt que permetia que hi hagués diferències segons la comunitat autònoma en el cobrament de les pensions de viduïtat. El TC va defensar que d'aquesta manera es fomentava el "dret a la igualtat" dels ciutadans, però a la pràctica, la mesura va limitar les competències de Catalunya, les Illes Balears, Aragó, Navarra, el País Basc i Galícia, els territoris amb un Codi Civil propi.

De dos anys a cinc per accedir a la pensió

Què representava a la pràctica la sentència del TC? Bàsicament, l'ampliació del temps necessari de convivència per accedir a drets que s'adquireixen a través de la parella de fet, un termini que passa dels dos anys que es demanaven en el cas català als cinc anys que ara impulsa el TC. S'introdueix, a més, l'obligació d'estar inscrit en un registre des de fa dos anys, a més de demostrar la convivència. La Generalitat mirarà de preservar el cobrament de la pensió de viduïtat per a les parelles de fet amb dos anys de convivència. A més, impulsarà un accés més ràpid a la la targeta de familiar comunitari, és a dir, quan la unió de fet es produeix entre una persona autòctona i una d'origen estranger –una casuística superior numèricament.

El Govern va anunciar ahir que la resposta a aquesta modificació serà la creació d'un registre de parelles de fet. Fonts del departament de Justícia han explicat a l'ARA que la intenció d'aquest registre, més enllà de cobrir el "buit legal" creat per la sentència del TC, seria mantenir els drets com estaven i "blindar" el Codi Civil català, un dels més avançats d'Europa i que es va iniciar fa més de 500 anys. No és un moviment menor, perquè aquella sentència del TC d'ara fa més d'un any va ser la primera que el TC feia sobre un aspecte que es considerava "competència exclusiva" de la Generalitat.

Inscripció a Justícia

El registre estarà operatiu a partir del gener del 2016 i, en un principi, caldrà la inscripció presencial a les oficines del departament de Justícia a Barcelona, tot i que la intenció és que de mica en mica s'estengui a tot el territori. De fet, aquesta inscripció és voluntària, perquè, a la pràctica, el registre com a parella de fet es pot continuar fent a través de notari o als ajuntaments que tenen registre propi. El Govern recorda que molts d'aquests registres municipals han hagut de tancar per la crisi i a causa de la manca d'efectivitat, per això creuen que el nou registre també pot representar una ajuda.

Pot ser una manera de saltar-se la sentència del TC? Justícia reconeix que no ben bé, perquè, a la pràctica, l'Estat pot ignorar el criteri de la Generalitat i pagar només les pensions de viduïtat que compleixin els seus criteris. "Estem dins d'una dinàmica de xoc de trens general, però nosaltres no afluixarem", asseguren al departament. Així doncs, cal o no cal casar-se per assegurar els drets personals i dels possibles fills? La resposta tampoc és senzilla, perquè depèn de cada casuística, tot i que al mes d'agost, en un altre article, el 'Criatures' ja mirava de respondre a aquesta pregunta.

stats