Societat 08/06/2018

El català perd parlants però augmenten els joves que l'utilitzen com a llengua habitual

La Plataforma per la Llengua considera que amb el 155 s'han produït "més atacs directes"

Pau Esparch
1 min
Òscar Escuder i Neus Mestres, en la presentació de l'informe aquest divendres

BarcelonaLa caiguda del creixement natural de la població a Catalunya ha generat una disminució del nombre de persones que tenen el català com a llengua habitual. Si el 2003 hi havia més de dos milions i mig de persones de més de 15 anys que tenien el català com a llengua habitual, el 2013 –l'últim any amb dades d'usos lingüístics– es tractava de menys de 2.300.000 persones. Per tant, s'han perdut uns 300.000 parlants de català en una dècada. Tot i això, la directora de Plataforma per la Llengua, Neus Mestres, ha apuntat que, com a contrapartida, els joves que utilitzen el català com a llengua habitual han augmentat un 5% entre el 2008 i el 2013.

Pel que fa al model educatiu d'immersió lingüística, l'informe de l'entitat ha reiterat que és l'únic sistema "que garanteix el domini de les dues llengües oficials". En aquest sentit, el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha assegurat que "ara ja no hi ha el perill" que hi hagi la casella del castellà al formulari de preinscripció escolar: els últims mesos, amb l'aplicació de l'article 155, el govern espanyol havia plantejat que els pares poguessin triar si volien que els seus fills estudiessin en castellà, acabant així amb el català com a única llengua vehicular.

"Amb el 155 desactivat no hi ha cap discussió sobre la immersió lingüística", ha afegit Escuder. Malgrat tot, Mestres ha subratllat que amb l'aplicació del 155 s'han produït "més atacs directes" a la llengua, com en el cas de l'escola catalana.

stats