Societat 28/12/2021

Per què aquests dies fa tanta calor?

Una entrada d'aire càlid avança la primavera a Cap d'Any per uns dies

3 min
Anomalia de temperatura prevista per a divendres

Som a les portes d'una situació de temperatures exageradament altes, una anomalia tèrmica que si fos a l'estiu ens evocaria a una onada de calor de les més extraordinàries dels últims anys. La pujada dels termòmetres ha avançat per uns dies la primavera a les portes de Cap d'Any. Una situació que el canvi climàtic fa cada vegada molt més probable. Entre el 1950 i el 1984 un episodi com aquest hagués calgut esperar-lo cada 45-50 anys. Entre el 1985 i el 2019 el període de retorn d'un escenari com aquest s'ha reduït a menys de 10 anys, segons una eina elaborada per l'investigador de la Universitat de Barcelona (UB) Marc Lemus.

Els models de previsió dibuixen entre dijous i dissabte una entrada d'aire càlid típica del mes de maig. Els mapes de temperatura en altura, els més útils per entreveure els moviments de masses d'aire, indiquen que divendres i dissabte, a uns 1.500 metres d'altura, la temperatura arribarà a superar els 15 graus en molts punts de Catalunya, un escenari que de mitjana és el que s'espera cap al final de la primavera.

És possible que caiguin alguns rècords de temperatura en cotes mitjanes i altes del Pirineu, però falta veure com aquesta entrada d'aire càlid es manifestarà a la superfície. L'arribada de l'anticicló i el fet que el vent s'aturi facilitaran que el poc aire fred que hi hagi s'encaixoni a les cotes més baixes, i això frenarà el termòmetre en fondalades interiors i fins i tot a la costa. Per tant, els pròxims dies cal esperar que la temperatura es dispari al Pirineu i Prepirineu, però a prop de mar no pujarà gaire més que els últims dies. És més, tot i l'entrada d'aire càlid, la temperatura baixarà en algunes comarques, sobretot a Ponent, on la boira s'anirà fent protagonista durant el cap de setmana, però també en punts del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, on les temperatures més altes de l'episodi es podrien haver produït ja entre ahir i abans-d'ahir. Ahir el termòmetre va escalar fins als 24,9 ºC a Alcanar i fins als 23,7 a Tortosa. A l'aeroport del Prat dilluns es va arribar a 22 ºC, la temperatura més alta per a un dia de desembre des de l'any 1981.

L'anticicló també afavorirà que les nits siguin lleugerament més fredes i humides. La nit de Cap d'Any no serà més suau que les últimes, serà sensiblement més freda. Per tant, tot i que l'entrada d'aire càlid serà molt contundent els dies vinents, aquest canvi es notarà de forma molt irregular a les capes baixes de l'atmosfera. A partir de diumenge començarà una baixada del termòmetre i l'escenari més probable és que arribem a Reis amb una sensació més normal d'hivern.

Període de retorn d'una situació com la dels pròxims dies.

L'any més sec en gairebé 200 anys a Barcelona

Aquest 2021 ha sigut tan sec a Barcelona que per trobar un any en què les precipitacions hagin sigut més escasses cal anar més enllà de les dades de l'històric Observatori Fabra. Curiosament, l'any més sec de la història centenària d'aquest observatori és recent. Fins ara el rècord el tenia el 2015, any en què van caure només 346 l/m², però aquest 2021 la pluja a Barcelona s'ha quedat en només 328 l/m². El treball de recuperació d'arxius del Meteocat fa que a hores d'ara hi hagi dades de temperatura i precipitació de la ciutat des de finals del segle XVIII, cosa que permet saber que l'any 1835 van caure 294 l/m² a Barcelona. Aquest és l'últim precedent d'un any més sec que el 2021. Feia 186 anys que a Barcelona no plovia tan poc en un any. La situació de sequera extrema dels últims 12 mesos no només afecta la costa central, sinó també punts del Vallès i en menor mesura l'Alt Empordà. A Badalona han caigut només 314 l/m² enguany, a Parets del Vallès 274, a Castelló d'Empúries 312 i a Viladrau 499.

stats