Societat 03/08/2020

Pere Casaldàliga, ingressat al Brasil amb greus problemes respiratoris

El bisbe català ha vist agreujat el seu estat de salut, ja delicat per culpa del Parkinson

Ara
1 min
Pere Casaldàliga, una veu i un exemple de compromís a favor dels camperols pobres i els pobles indígenes de la selva amazònica del Brasil.

BarcelonaEl bisbe català Pere Casaldàliga està ingressat a l'Hospital de São Félix do Araguaia, al Brasil, on treballava en els seus projectes humanitaris i d'ajuda als més vulnerables. L'hospitalització es deu a greus "problemes respiratoris, agreujats pel Parkinson que pateix i la seva edat avançada", 92 anys, segons han explicat a les xarxes socials els responsables de les associacions Araguaia i ANSA –amb les quals treballa Casaldàliga-.

Des de les associacions asseguren que Casaldàliga "està acompanyat en tot moment i ben cuidat", i s'ha demanat "pregar per la seva salut". "Esperem que pugui tornar a casa seva tan aviat com sigui possible", conclouen.

Casaldàliga va fer-se missioner als 40 anys i fa cinc dècades que va aterrar al Brasil. La seva vida ha estat centrada en el treball per a la comunitat de camperols i els pobles indígenes que habiten una de les regions amazòniques més pobres i aïllades, a l'estat del Mato Grosso. Els seus projectes i la defensa dels més desfavorit davant dels poderosos li han valgut el títol de "bisbe dels pobres".

L'enfrontament amb terratinents (els fazendeiros) i, més tard, amb les grans corporacions agrícoles sobre el terreny li ha valgut amenaces de mort i també diverses maniobres per ser expulsat del país. Malgrat tot, s'ha mantingut ferm en el seu projecte. Ha alçat la veu contra la desigualtat però també contra la jerarquia de l'Església oficial, a qui ha demanat una transformació des de baix. Casaldàliga és avui una veu universal en la defensa dels pobres i de les comunitats indígenes.

stats