Societat 27/02/2020

Espanya ja té 23 infectats pel Covid-19, un dels quals en estat greu

Aquest dijous hi ha hagut tretze casos nous. Hi ha tres contagiats a Catalunya i vuit al País Valencià

Laia Forès / Jordi Mumbrú
4 min
Viatgers procedents d'Itàlia protegits amb mascaretes a la seva arribada a l'aeroport de Manises

Madrid / Barcelona13 casos nous de coronavirus en un dia eleven a 23 els ingressats per aquesta patologia a Espanya. En les últimes hores, s'han confirmat dos casos a Madrid, un altre cas de Barcelona, sis al País Valencià –un dels quals és un periodista que havia viatjat a Milà per cobrir el partit del València CF i quatre del seu entorn proper– i dos a Castella i Lleó. En total a l'Estat ja s'han registrat 25 casos de Covid-19, dos dels quals ja van ser donats d'alta fa dies. Espanya és el tercer estat de la UE –després d’Itàlia, amb prop de 700 casos, i d’Alemanya, amb 26– amb més infeccions detectades.

A Madrid, un dels dos infectats que s'han detectat aquest dijous està greu i ha hagut de ser ingressat a la UCI. Es tracta d'un home de 77 anys que ja tenia altres patologies abans de contraure el coronavirus. L'home està ingressat al centre hospitalari de Torrejón de Ardoz, on també hi ha una altra persona infectada que ha donat positiu avui mateix. Els dos pacients no haurien tingut cap contacte entre ells i, igual que en el cas de l'ingressat a Sevilla, tampoc no haurien viatjat a les zones de risc, com el nord d'Itàlia o la Xina. És a dir, es tractaria de casos comunitaris.

Ara s'investiga el seu entorn per conèixer com es poden haver infectat. "Encara no tenim clar el vincle", ha subratllat en roda de premsa el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. És el que més preocupa en aquests moments a les autoritats sanitàries: Simón ha admès que si es confirma que els tres malalts es van contagiar a Espanya, "s'hauran de valorar les implicacions".

La Junta d'Andalusia va reconèixer dimecres a la tarda que podrien tenir el primer cas de coronavirus detectat a la comunitat. Si es confirma la versió del pacient, que la Junta dona per bona, voldria dir que hi ha altres persones amb el virus que encara no han sigut detectades i, per tant, es dispara el risc que es produeixin nous contagis locals. Fonts de la conselleria de Sanitat d'Andalusia van explicar que "aquesta persona ja estava ingressada des de fa sis dies perquè patia una pneumònia”, però no va ser diagnosticada fins dimecres, l’endemà que el govern espanyol decidís canviar el protocol i fer la prova del Covid-19 a aquells malalts amb infeccions respiratòries d’origen desconegut, encara que no haguessin estat a cap zona de risc. El pacient, després de gairebé una setmana de ser a l’hospital sense estar aïllat, va donar positiu a la prova de coronavirus.

Hi haurà morts a Espanya

Pràcticament tots els contagiats presenten símptomes lleus, però el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha avisat que a Espanya "òbviament" es produiran morts pel Covid-19 tot i no ser una malaltia greu. "Si hi ha casos amb factors de risc, és possible que alguna persona mori a casa nostra. Entra dins del que es pot esperar", ha assegurat Fernando Simón.

Malgrat que els casos de coronavirus a l'Estat s'estan multiplicant en les últimes hores, Sanitat descarta imposar mesures restrictives. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest dijous que el govern espanyol està "en permanent alerta" davant de qualsevol canvi de la situació del coronavirus, tant a l'Estat com a la resta de països afectats, "que pugui obligar a entrar en una nova fase i adoptar noves mesures". Illa ha insistit aquest dijous que tancar fronteres o controlar la temperatura dels viatgers que arribin en avió procedents de les zones de risc no són mesures eficaces i l’executiu no es planteja posar-les en marxa.

Tres casos a Catalunya

L'últim pacient que ha donat positiu a Catalunya és una noia de 22 anys, originària de Tenerife, que va estar del 19 al 25 de febrer a Milà i que després va venir a Barcelona. A l'arribar a Catalunya va anar a l'Hospital Clínic, on ara està ingressada. Aquest cas se suma als altres dos detectats prèviament: un noi de 22 anys que havia viatjat a Milà i una dona italiana resident a Barcelona de 36 anys. Tots tres estan ingressats amb símptomes lleus i cap dels tres casos té relació entre ells.

Al País Valencià s’han detectat vuit casos nous en un sol dia. Un dels pacients és un periodista esportiu, de 44 anys, que va viatjar a Itàlia per retransmetre el partit del València CF contra l'Atalanta, que es va jugar a Milà. El partit es va celebrar el dimecres 19 de febrer a l'estadi de San Siro, ja que l'Atalanta no té un estadi en condicions per fer-ho a la seva ciutat, Bèrgam, i va ser presenciat per uns 2.400 aficionats valencianistes. El periodista es va trobar malament i va ser hospitalitzat al Clínic de València. No està greu, però ha donat positiu en les anàlisis de coronavirus i continua ingressat. Quatre infectats més són persones que han estat en contacte amb el periodista en els últims dies, mentre que els altres dos casos són de dues persones sense relació entre si que han viatjat recentment al nord d’Itàlia.

També durant aquest dijous, van arribar en avió a Torrejón de Ardoz cinc espanyols que es trobaven a Wuhan, la ciutat de la Xina on va començar el virus. El trasllat d'aquestes persones, cap de les quals ha donat positiu a la prova del virus, ha anat a càrrec del ministeri d'Afers Exteriors. Tots cinc estaran aïllats a un centre hospitalari de Madrid durant 14 dies per comprovar si estan infectats o no, tot i que cap d’ells presenta símptomes.

stats