Societat 03/07/2019

Les persones amb discapacitat exigeixen que almenys un 5% dels taxis siguin adaptats

15 persones presenten una reclamació a l'Institut Metropolità del Taxi i, si no es fa res, ho denunciaran

Acn
2 min
El taxi s'autoregularà per consulta vinculant

BarcelonaUn grup de 15 persones amb mobilitat reduïda ha presentat una reclamació a l'Institut Metropolità del Taxi de Barcelona per exigir que es compleixi la normativa que estableix que almenys un 5% dels taxis han de ser adaptats. Es tracta del pas previ a interposar una denúncia, que el col·lectiu de persones amb discapacitat diu que farà en cas que no rebi resposta al cap de tres mesos o si la resposta és "insuficient o insatisfactòria". El novembre del 2007 es va aprovar un reial decret que imposava l'obligació que almenys un 5% de les llicències havien de ser per a vehicles adaptats i donava un termini màxim de 10 anys per fer els canvis.

Des del col·lectiu, José Miguel Esteban ha explicat que fa uns anys hi havia 118 taxis adaptats i que la xifra s'ha reduït fins als 47 actuals. "I això va a menys perquè ningú pren mesures", ha lamentat. També ha assegurat que hi ha taxis que són adaptats que prefereixen fer altres serveis perquè els surten més rendibles, com ara esperar les arribades de creuers o portar turistes a l'aeroport. L'advocat del Col·lectiu Ronda Marc Vilar, que està assessorant aquest grup, ha indicat que els últims dos anys s'han adoptat "petites mesures", com per exemple que es pugui superar el màxim del 15% de taxis de 9 places si és per ser un vehicle adaptat, però ha afegit que són mesures "que queden lluny de ser efectives realment".

També ha explicat que hi ha ciutats que compleixen el 5%, com ara Múrcia o Madrid, on s'han posat en marxa subvencions. Ha apuntat que l'incompliment és d'una "gravetat jurídica indiscutible", perquè el que està afectant és "un dret fonamental" i que les persones amb discapacitat estan sent tractades "de manera desigual i desfavorable", ja que no poden accedir al servei de taxi en igualtat de condicions.

stats