Societat 03/02/2021

Les persones més grans de 80 anys no rebran la vacuna d'AstraZeneca

Les primeres dosis d'aquesta farmacèutica arribaran a Espanya a partir de la setmana que ve

Mariona Ferrer i Fornells
2 min
Dosis de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca

MadridEspanya es curarà en salut i no administrarà la vacuna d'AstraZeneca a persones més grans de 80 anys. És el pròxim col·lectiu a qui, després de l'administració en residències i entre el personal sociosanitari, li pertoca ser immunitzat en la campanya de vacunació espanyola. Tot i que la Comissió de Salut Pública ha ajornat per demà dijous la decisió final sobre si administra les dosis d'AstraZeneca entre les persones més grans de 65 anys, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha informat que s'ha decidit que siguin les de Pfizer i Moderna, que tenen ARN missatger, les que s'administrin a les persones més grans.

Les primeres dosis de la polèmica farmacèutica -que va protagonitzar una guerra oberta amb la Unió Europea- arribaran previsiblement a principis de la setmana que ve, segons ha informat Darias després d'una nova reunió del consell interterritorial de Salut que ha servit, sobretot, per posar sobre la taula totes les xifres de dosis previstes fins a finals de febrer, quan Espanya s'ha posat com a objectiu tenir vacunades totes les residències, el personal sociosanitari i haver administrat almenys la primera dosi a un 80% de les persones de més de 80 anys, el mateix objectiu que s'ha marcat la Unió Europea.

Una de les novetats d'AstraZeneca també és que és possible esperar més temps entre la primera i la segona dosi. Si per a Pfizer són tres setmanes, que com a molt es poden allargar a 40 dies -tot i que es va perdent la immunització-, en el cas de la vacuna d'Oxford la Comissió de Salut Pública s'ha marcat de 10 a 12 setmanes. En total, durant el febrer arribaran 1.810.575 dosis, segons ha dit Darias. La gran incògnita, però, és a qui s'administraran. Si no és entre els més grans de 80 anys, caldrà definir nous col·lectius que encara no estan sobre la taula. El ministeri de l'Interior ha dit aquest dimecres que preveu que policies nacionals i guàrdies civils siguin els pròxims a la cua, però Darias ha evitat confirmar-ho.

2,7 milions de Pfizer al març

Pel que fa a la resta de vacunes, Darias ha anunciat també que Pfizer s'ha compromès a enviar a Espanya 2,7 milions de dosis al març, un milió més que les previstes per a aquest febrer. Pel que fa a la de Moderna, que a Catalunya s'està administrant sobretot entre sanitaris atès que té més problemes de transport perquè no aguanta tants dies fora d'ultracongeladors, té una entrega prevista de 412.000 dosis per a aquest febrer.

Preguntada sobre la vacuna russa coneguda com a Sputnik, que ha demostrat tenir un 92% de fiabilitat segons un estudi de The Lancet, Darias ha reiterat que Espanya només l'acceptarà si és avalada per l'Agència Europea del Medicament.

565 morts més

Pel que fa l'evolució epidemiològica, la ministra de Sanitat ha emfatitzat que Espanya porta sis dies seguits reduint la incidència acumulada de contagis per cada 100.000 habitants els últims 14 dies, cosa que significa que s'està començant a doblegar la corba, segons el seu parer. Ara mateix se situa en 815,8 en l'últim registre de Sanitat, però Darias igualment ha demanat cautela i sobretot mantenir les restriccions. Tot i la reducció de casos, Espanya ha sumat aquest dimecres 565 noves defuncions i ja supera els 60.000 morts oficials per covid-19, segons les dades del ministeri de Sanitat.

stats