IMMIGRACIÓ
Societat 31/10/2015

Un centenar de persones reclamen el tancament definitiu del CIE

Ara
2 min
Un centenar de persones reclamen el tancament definitiu del CIE

BarcelonaConcentració a la plaça Sant Jaume

“Papers per a tothom”, “Ningú no és il·legal” o “Fora la llei d’estrangeria” són alguns dels lemes que van poder sentir-se ahir a la tarda a la plaça Sant Jaume, on gairebé un centenar de persones van concentrar-se per demanar que el Centre d’Internament per a Estrangers (CIE) de la Zona Franca no torni a obrir després de les obres de remodelació que van començar ahir. La plataforma convocant, Tancarem el CIE, que engloba entitats com SOS Racisme, Migra Studium, a més de societat civil i agrupacions veïnals, va reclamar que aquest tancament sigui definitiu per acabar amb un espai on denuncien que es vulneren els drets humans de les persones immigrades.

El CIE va deixar d’admetre interns ahir, per fer-hi obres i millorar les condicions de les instal·lacions, inaugurades el 2006. Està previst que les tasques de remodelació durin uns tres mesos i, mentrestant, la cinquantena de persones internades seran traslladades a altres CIE d’Espanya. Segons va denunciar ahir durant la concentració el representant de SOS Racisme, Edo Bazzaco, les obres inclouen reformes tan bàsiques com posar sanitaris a les cel·les. Bazzaco va destacar que el tancament provisional és una “oportunitat immillorable” per demostrar que pot ser definitiu.

Complir la resolució del Parlament

Els manifestants concentrats a la plaça Sant Jaume van demanar al govern de la Generalitat, i també a l’Ajuntament de Barcelona, el seu compromís per fer complir la resolució del Parlament que instava al tancament del CIE. En la mateixa línia, van demanar als polítics i representants de les institucions la “desobediència” davant la llei d’estrangeria, que consideren que s’hauria d’eliminar.

Es preveu que el Centre d’Internament d’Estrangers, que té una capacitat per a 226 persones, es tanqui a principis de la setmana vinent, quan ja no quedin més interns. Les obres són un requeriment de dos jutges de Barcelona, però també ho ha reclamat el fiscal d’estrangeria i el Síndic de Greuges. Les últimes setmanes s’ha procedit a desallotjar el centre. Ja no han entrat interns nous, i els que ho havien de fer han sigut traslladats als CIE de València o Madrid. Segons dades oficials, 400.000 persones van abandonar Espanya voluntàriament el 2014. En canvi, 9.000 van ser internades en un CIE.

stats