Societat 30/03/2012

Els pesticides desorienten les abelles i en redueixen la població

Un equip d'investigadors francesos les ha seguit gràcies a microxips i ha descobert que si ingereixen thiamethoxam la taxa de retorn al rusc "disminueix significativament"

Efe
2 min
Els pesticides desorienten les abelles, que no saben trobar el seu rusc i moren / THINKSTOCK

ParísLa progressiva disminució de la població d'abelles es pot deure, almenys en part, als efectes d'un pesticida neonicotinoide. Entre les causes, no hi ha tant la seva toxicitat directa sinó el seu efecte desorientador, segons explica un equip d'investigadors francesos a 'The Guardian'.

Gràcies a la implantació de microxips al tòrax dels insectes, els investigadors han descobert que la ingesta de thiamethoxam, fins i tot en dosis molt inferiors a les que serien letals per a aquests animals, es tradueix en una "disminució significativa" de la taxa de retorn al rusc.

Aquest efecte, sumat a la mortalitat natural dels insectes, fa créixer el percentatge de morts diàries entre un 25% i un 50%, cosa que suposa tres vegades més la taxa normal, que ronda el 15%, d'acord amb l'estudi.

L'Institut Nacional de la Recerca Agronòmica (INRA) i l'Associació de Coordinació Tècnica Agrícola (Acta) van arribar a aquestes conclusions després d'utilitzar una mostra de 650 exemplars, han informat en un comunicat.

En traslladar els seus resultats mitjançant un model matemàtic a la demografia real de les abelles, van determinar que la població podria reduir-se a la meitat en període de pol·linització. A més, assseguren que podria arribar, fins i tot, al 75% si la majoria dels membres d'una colònia es veiessin afectats per aquest producte.

Aquesta disminució d'exemplars en un moment en què la població de la colònia assoleix nivells màxims d'activitat seria "crítica", segons els científics. Des del seu punt de vista, a la llarga, "podria afectar la supervivència de la colònia".

L'estudi francès va ser publicat a la revista 'Science' amb un altre de la Universitat de Stirling, al Regne Unit, en el qual es demostra com una petita dosi d'un imidacloprid, un altre pesticida neonicotinoide, afecta els borinots, redueix el seu pes i fa que les colònies engendrin un 85% menys d'abelles reines.

stats