Societat 18/11/2016

El Govern revisarà si les subministradores compleixen la llei de pobresa energètica

L'Aliança contra la Pobresa Energètica vol que la Generalitat sancioni Gas Natural amb un milió d'euros

Selena Soro
3 min
Imatge de l'habitatge incendiat a Reus on va morir un dona de 81 anys dilluns passat

BarcelonaRevisar els talls de llum, gas i aigua dels últims mesos per assegurar-se que les companyies han complert la llei de pobresa energètica en tots i cadascun dels casos. Aquest és el proper pas que seguirà el govern de la Generalitat per evitar que es repeteixi una situació com la de la Rosa, la dona de 80 anys que va morir dilluns a Reus a causa de l’incendi que van provocar les espelmes que feia servir per il·luminar-se, poc després que Gas Natural li hagués tallat la llum. El conseller d’Economia i Coneixement, Jordi Baiget, ha assegurat aquest divendres que el Govern començarà “d’aquí 15 dies” una campanya d’inspeccions d’ofici que faci un repàs als talls dels últims mesos, per si en algun cas han afectat persones vulnerables. Baiget ha fixat un termini de 15 dies per iniciar les inspeccions, que podrien derivar en expedients i sancions.

És un dels compromisos a què ha arribat avui amb la Taula del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica durant la reunió d’urgència que han mantingut al departament d’Economia. En una atenció posterior als mitjans, Baiget també ha explicat que el Govern crearà una taula de treball per dissenyar un nou bo social que substitueixi l’actual, que s’ha demostrat ineficaç per les dificultats burocràtiques i el desconeixement entre les famílies. Les característiques d’aquest nou bo social –que aplica rebaixes a la factura en situacions de pobresa– s’haurien de pactar amb les entitats socials i les subministradores n’haurien d’assumir el cost. El Govern vol dur la proposta al Congrés i que sigui des d’allà que es tirin endavant. Finalment, el conseller ha explicat que havia parlat amb el conseller delegat de Gas Natural i s’havien emplaçat a “una trobada” aviat per acostar posicions.

Les demandes de les entitats

Després de la reunió, el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, ha assenyalat que les inspeccions servirien per comprovar que els talls a persones vulnerables no eren puntuals, sinó que “passaven de forma assídua”. “No hi ha excuses pel que ha passat aquesta setmana, ni legals ni econòmiques, i aquests dies n’hem sentit moltes”, ha subratllat Illa, que també ha instat les empreses a asseure’s a la taula i explicar com pensaven contribuir en la lluita contra la pobresa energètica.

La portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, per la seva banda, ha lamentat que hagi calgut una mort per atendre a les peticions que fa 16 mesos que proclamen, des que es va aprovar la llei de pobresa energètica, i ha demanat al Govern que sancioni Gas Natural amb un milió d’euros, el màxim previst per la llei.

Crida a l’Estat perquè legisli contra els talls

El president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, ha demanat avui al govern espanyol que “legisli de manera immediata” perquè “sota cap concepte” es talli el subministrament elèctric a famílies en situació de vulnerabilitat que no poden fer front al seu pagament. Caballero ha considerat “urgent” que s’evitin situacions com l’esdevinguda a Reus aquesta setmana. El també alcalde de Vigo ha recordat “esfereït” la dada facilitada per l’Associació de Ciències Ambientals, segons la qual a Espanya hi ha més de cinc milions de persones, (l’11% de les llars), que davant l’arribada de l’hivern no poden mantenir els seus habitatges a una temperatura adequada. Caballero ha assegurat que el problema “és de ta magnitud i preocupa tant” que la solució ha de prendre’s des del govern de l’Estat i que ha de ser “de manera immediata”.

stats