Societat 12/10/2011

35 graus a mitjans d'octubre

Girona ha registrat la temperatura més alta del dia del Pilar més calorós almenys dels últims 100 anys

Miquel Bernis
2 min
El 12 d'octubre la platja estava encara així de plena

BarcelonaLa primera quinzena d'octubre d'aquest 2011 quedarà ben gravada als llibres de climatologia. Els rècords se succeeixen i les altes temperatures encara duraran fins divendres. Sense confirmació oficial de l'observatori, l'estació automàtica del Fabra de Barcelona ha registrat aquest migdia 32,5 graus, temperatura que indicaria que s'hauria batut per quart cop aquest mes el rècord de calor de l'observatori per un mes d'octubre, que abans d'ahir va quedar establert en 31,4 graus. Sens dubte és la temperatura més alta que s'hauria registrat mai a Barcelona un dia del Pilar, com a mínim des de 1914, moment en què es es va posar en funcionament l'observatori. La dada més escandalosa del dia, però, és la de Girona, on el mercuri ha pujat fins als 35 graus, una dada contrastada entre diferents termòmetres de la ciutat. A Sant Salvador de Guardiola s'ha arribat als 34,5, a Cerdanyola del Vallès, a Ventalló i a Vallirana als 34, i a Banyoles i a Riudoms als 33.

Les sèries més llargues a Catalunya són les del Fabra de Barcelona i l'observatori de l'Ebre a Roquetes. El Pilar més càlid que tenien registrat és el de 1981, a Roquetes es va arribar fins als 32,2 graus aquell any, i al Fabra fins als 27,2. És l'únic 12 d'octubre amb més de trenta graus a l'Ebre, però tot fa pensar que avui aquest valor haurà quedat també superat. Altres temperatures altes en un 12 d'octubre es van registrar el 2009, el 1998 o el 1968, però amb valors bastant llunyans als d'avui.

A partir de divendres començaran alguns canvis: cel mig ennuvolat a estones durant el cap de setmana, sobretot a la costa, i temperatures força més normals per a l'època. No arriba el fred però els termòmetres cauran 3 o 4 graus ben bé. Els mapes de llarg abast fins i tot apunten ja a algunes pluges al centre de la setmana que ve.

Trobareu més detalls de la previsió a www.ara.cat/meteo.

stats