Societat 15/09/2017

El Piromusical de la Mercè recordarà les víctimes de l'atemptat de la Rambla

La festa consolida la descentralització i arribarà a cinc dels deu districtes

Maria Ortega
2 min
Un moment del Piromusical de la Mercè 2013 / CRISTINA CALDERER

BarcelonaDe Nou Barris a la rambla del Raval. Aquest any les Festes de la Mercè trepitjaran escenaris a cinc dels deu districtes de la ciutat. Es consolida, d'aquesta manera, l'estratègia de descentralització que l'equip de govern municipal va engegar l'any passat, quan ja va portar la festa al parc de la Trinitat de Sant Andreu, un escenari que aquest any repeteix. L'extensió territorial i el record a les víctimes de l'atemptat del 17 d'agost -unit a un increment de les mesures de seguretat- marcaran les Festes de la Mercè d'aquest 2017, que començaran el 22 de setembre amb el pregó de la filòsofa Marina Garcés.

L'homenatge a les víctimes prendrà forma en el Piromusical, que començarà amb un minut de silenci i la cançó 'Imagine', de John Lennon, que s'acompanyarà amb bengales blaves per tenyir de blau l'avinguda Maria Cristina. "Tindrem un record obligat per a les víctimes de la barbàrie terrorista", ha remarcat el tinent d'alcalde de l'àrea de Cultura, Jaume Collboni, que ha insistit, però, en la voluntat de viure la festa amb "normalitat". "Per prudència, millor explicar poc", ha dit el tinent d'alcalde sobre les mesures extres de seguretat que s'adoptaran, però ha detallat que Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra i policia portuària ja treballen en una proposta. El Piromusical també tindrà un bloc dedicat al 25è aniversari dels Jocs Olímpics, a Reykjavík, que és la ciutat convidada, i al 40è aniversari de la primera manifestació pels drets LGTB celebrada a Barcelona el 1977.

El pressupost de la festa creix en 300.000 euros en relació amb l'any anterior i se situa en els 3,3 milions d'euros. Aquesta pujada s'explica, sobretot, per l'increment del nombre d'escenaris, com ha detallat Collboni. La festa tindrà escenaris a Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu i Sants-Montjuïc. La plaça major de Nou Barris és un dels nous pols d'atracció. Acollirà propostes de música clàssica. La regidora del districte, Janet Sanz, ha celebrat l'arribada de la festa a un territori amb un "teixit cultural molt potent i a vegades desconegut" i, especialment, la proposta de Vozes, un projecte d'integració social mitjançant la música, que actuarà el dia 25.

Un altre dels escenaris que se suma a la festa és el parc de Sant Martí, que acollirà part del festival Mercè Arts de Carrer (MAC), amb un programa dirigit especialment al públic familiar. El passeig Lluís Companys, que els últims anys ha acollit la mostra de vins i caves catalans, també tindrà en aquesta edició propostes del MAC, ja que la mostra de vi s'endarrereix fins a l'octubre per "esponjar" els espais després, segons Collboni, que la Guàrdia Urbana ho hagi recomanat.

També es recuperen els escenaris de la rambla del Raval, que acollirà concerts del Barcelona Acció Musical (BAM), i la plaça Reial, que el dia 24 serà escenari de diferents concerts d'havaneres. La façana de l'Ajuntament es tornarà a il·luminar, com ha fet en les últimes edicions de la festa, amb l'espectacle de projeccions 'Ritual', que té el món de la dansa com a protagonista.

stats