Societat 04/03/2014

Brussel·les avisa que trigarà "setmanes o mesos" a analitzar el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre

La Comissió Europea espera encara la notificació oficial del govern espanyol sobre el pla però diu que se'l mirarà "des de tots els angles"

Acn
2 min
El PP català assegura que el projecte de l’Estat “garanteix el futur del Delta”.

Brussel·lesLa Comissió Europea avisa que trigarà "setmanes o fins i tot mesos" a analitzar el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre però que tindrà en compte "tots els angles", incloses les crítiques del territori i de la Generalitat, que s'oposen al pla aprovat pel govern espanyol, segons fonts de Medi Ambient de la Comissió.

Brussel·les farà un informe "molt profund" un cop rebi la "notificació oficial" del pla de Conca, que els experts de la Comissió de moment encara no tenen.

La Generalitat ha anunciat aquest dimarts que denunciarà a Brussel·les el pla espanyol perquè considera que perjudica la preservació del Delta del Ebre i contradiu la normativa europea en matèria de l'aigua. "Tenim notícies que Espanya ha adoptat el pla, però no hem rebut encara comunicació oficial per part de l'estat espanyol i, per tant, no podem fer més comentaris sobre aquesta qüestió", han assegurat fonts de la Comissió.

Els experts avaluaran el pla "juntament amb els altres plans espanyols" i faran pública una avaluació "com s'ha fet en el cas d'altres Estats membres".

Els eurodiputats catalans de CiU, el PSC, ICV i Aralar (en representació d'ERC) també van denunciar dilluns a la Comissió Europea el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre perquè consideren que podria vulnerar la Directiva Marc de l'Aigua, que garanteix uns cabals ecològics dels rius. A més, també van preguntar si el pla és compatible amb la inclusió del delta a la xarxa Natura 2000.

Brussel·les exigeix a Espanya des de fa anys que presenti tots els seus plans hidrològics de conca, com requereix la llei comunitària. El maig passat, la Comissió Europea va tornar a fer un toc d'atenció al govern espanyol, advertint-lo del retard excessiu en la presentació dels plans hidrològics. A l'octubre, el Tribunal Europeu de Justícia va donar la raó a Brussel·les i va expedientar l'Estat per incomplir la directiva de l'aigua per culpa de la lentitud en l'elaboració els plans de conca.

stats