Societat 09/05/2019

Plataforma per un Port Ciutadà denuncia "l'atac" que suposa la creació del museu Hermitage

Critiquen el caràcter "elitista" i avancen que comportarà un "greu problema" de mobilitat

Acn
2 min
01. La ubicació prevista de l’Hermitage de Barcelona és un solar pròxim a l’Hotel W. 02. Projecte de Toyo Ito per a l’Hermitage de Barcelona.

BarcelonaTot un seguit de col·lectius de la Barceloneta, de Ciutat Vella i de la ciutat en general s'han agrupat en la Plataforma per un Port Ciutadà. En un manifest, les portaveus de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, Barceloneta Diu Prou i l'Associació de Veïns de l'Òstia han explicat que l'objectiu d'aquesta nova organització és denunciar "l'atac" que suposa la creació del museu Hermitage contra l'interès públic, desmuntar les "mentides" del seu entorn i reclamar usos veïnals per a l'espai on es vol instal·lar el museu.

La plataforma avisa que el projecte tindria "greus" conseqüències en termes de "turistificació", mobilitat, gentrificació, transformació de comerç, expulsió de veïnat i impacte en la salut. També ha constatat que aquesta iniciativa comparteix el caràcter "elitista i de luxe excloent" de l'actual port. En aquest sentit, han demanat que cal refer el plantejament del projecte mitjançat una quarta reforma del Pla Especial que, aquest cop, compti amb la participació veïnal.

D'aquesta manera, han apuntat, s'evitaria que augmentessin tot un seguit d'impactes com la saturació dels carrers i del transport públic, l'especialització del comerç en usos turístics i l'encariment dels preus del consum o la contaminació i l'impacte en la salut del veïnat, entre molts més. Des de la plataforma han demanat que la participació dels veïns sigui mitjançant un procés que permeti veure quines són les necessitats "més urgents" que té el barri. Així mateix, la portaveu de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), Ana Moreno, ha explicat que tampoc volen una modificació del projecte del museu Hermitage. Ha afegit que la Barceloneta "no necessita més habitants" i que, per tant, tampoc voldrien el museu encara que fos amb un altre projecte.

Pel que fa a la mobilitat, la plataforma nega els estudis "interessats" dels promotors perquè, explique, contradiuen la vivència quotidiana del veïnat. Han criticat que el transport públic ja se satura al barri durant una bona part de l'any per "l'altíssima" pressió turística, i amb la creació de l'Hermitage calculen que la mobilitat augmentaria un 50%. Plataforma per un Port Ciutadà ha subratllat que això seria un "autèntic col·lapse" que agreujaria l'aïllament del barri, apunta el manifest.

stats