Societat 13/03/2014

El ple sobre la pobresa acaba amb acords de mínims

CiU, ERC i PSC pacten una resolució per garantir beques menjador del 100% als casos de pobresa extrema, com ja va anunciar fa un mes la consellera Rigau

Auri Garcia Morera
2 min

BarcelonaEl ple monogràfic sobre la pobresa del Parlament ha acabat aquest dijous amb acords de mínims i sense grans consensos entre el Govern i l'oposició. La majoria de resolucions aprovades només han tingut el suport de la majoria que dóna suport al Govern, formada per CiU i ERC. Els grups de l'oposició que havien convocat aquest ple, PSC, ICV-EUiA i CUP, s'hi han abstingut en considerar-les insuficients. Entre les propostes pactades per CiU i ERC, destaquen el compromís d'ampliar a tot l'any l'aplicació del decret sobre pobresa energètica, que fins ara només impedeix els talls per impagaments a l'hivern, a més de retocs en l'actual renda mínima d'inserció.

"Entenem que és un ple extraordinari, i que un ple extraordinari es mereix acords extraordinaris, i no els veiem", ha lamentat Eva Granados, diputada del PSC. Segons Granados, en les negociacions amb ERC per intentar aconseguir aquests acords "hi ha pesat molt" l'avís previ del conseller de Presidència, Francesc Homs, que d'aquest ple no en podrien sortir mesures que suposessin nova despesa. Laura Massana, diputada d'ICV-EUiA, ha coincidit amb Granados i ha lamentat que Homs "ha guanyat el debat" ja que "va dir que ni un euro, i efectivament ni un euro".

Pere Bosch, diputat d'ERC, ha defensat que el seu grup ha aconseguit acordar amb CiU "propostes noves, concretes i amb compromís pressupostari", tal com havien demanat les entitats socials. Una afirmació que ha provocat la sorpresa de Massana: "Com pot dir que hi ha un compromís pressupostari en el que han pactat avui, si no modifiquen els pressupostos?". Mercè Jou, diputada de CiU, ha agraït a ERC que hagi fet possible l'acord, i ha afegit: "Creguin-me que ens ha costat". La diputada de CiU també ha assegurat que les propostes del PSC haurien suposat una despesa addicional de 1.555 milions d'euros, i ha celebrat que els socialistes i ICV-EUiA s'hagin acabat abstenint en les seves propostes: "Vol dir que no ho hem fet tant malament".

Beques menjador del 100% en casos de pobresa extrema

Una de les poques votacions en què els vots favorables de CiU i ERC s'han sumat a vots favorables d'altres grups ha estat la del compromís de garantir beques menjador del 100% als casos de pobresa extrema. Una mesura que ja va anunciar fa un mes la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, però que fins ara no s'havia posat per escrit. Després d'una negociació amb CiU i ERC al matí, el PSC ha acabat pactant amb els dos grups que donen suport al Govern el text d'aquesta resolució. Eva Granados ha celebrat que l'acord "millora la situació actual", ja que fins a la votació les beques menjador del 100% només eren "declaracions" de la consellera.

Fora del ple sobre la pobresa, el Parlament també ha aprovat aquest dijous, amb el vot favorable de CiU, part d'una moció presentada per ICV-EUiA que demana al consell d'administració de l'ATM que "reconsideri a la baixa les tarifes de transport públic per l'any 2014". Els punts aprovats especifiquen que s'hauria d'aplicar "als títols de més utilització, en especial la T-10, la rebaixa que es consensuï amb la Taula Social del Transport". El diputat de CiU i secretari d'organització de CDC, Josep Rull, ha matisat abans de la votació que "el focus és que l'Estat ha d'aportar més recursos".

stats