Medi ambient
Societat 10/03/2022

Les pluges dels pròxims dies, una treva en la sequera

L'Empordà podria ser la zona més afavorida per les precipitacions que s'acosten

3 min
El pantà de la Baells aquest matí

BarcelonaFa alguns dies el Meteocat alertava que la sequera actual ja era una de les més greus de les últimes dècades. Els indicadors de pluja dels últims dotze mesos revelen que només la sequera d'entre els anys 2005 i 2008 i un breu però intens episodi del 1973 superen les dades actuals de falta de precipitacions a Catalunya. El fet que les comarques més greument afectades siguin en bona part prop de la costa i no en indrets de muntanya, sumat al fet que les plantes dessalinitzadores del Prat i de la Tordera ja treballen a ple rendiment, han evitat que les restriccions d'aigua siguin més imminents. Ara mateix els embassaments de les conques internes de Catalunya són al 52% de la capacitat, un nivell que no era tan baix des de l'1 de novembre del 2017.

Índex de precipitació estàndard de dotze mesos

Tot això podria canviar molt (o no) la setmana vinent. Els pròxims dies una bossa d'aire en altura es despenjarà de latituds més altes i això, sumat a l'entrada de vents molts humits, podria fer que la setmana que ve fos molt plujosa a Catalunya. Com sol passar en aquesta mena de situacions, la diferència entre que hi hagi un episodi general d'entre 50 i 100 l/m² –amb pics de més de 200 en alguns indrets– o que plogui més aviat poc és petita, i els models de previsió encara ara no estan alineats en aquest escenari de pluja abundant que faria tanta falta.

Aquest cap de setmana hi haurà pluges i nevades, i és possible que ja en alguns llocs del Pirineu oriental i de l'Empordà hi hagi acumulacions de més de 50 l/m², potser fins i tot de 100. També al vessant sud del Pirineu hi haurà acumulacions importants de pluja i de neu, amb una cota que es mourà en general entre els 1.200 i els 1.700 metres. Aquesta primera ploguda apunta més intensament cap al Llenguadoc, però a Catalunya si més no cauran més de 10 o més de 20 l/m² en molts indrets. Serà probablement la tongada de precipitacions més abundant i extensa des del final de novembre. Una situació de pluges i nevades, doncs, que sembla força assegurada i que serà un bon principi.

Venen dies de pluja

Les altres possibles situacions de pluja serien dilluns i també entre dimecres i dijous. La situació de dilluns és la més clara. Tot i que no està del tot assegurat, és bastant possible que dilluns torni a ploure en general i que hi hagi acumulacions fins i tot de més de 30 o 40 l/m² als Ports i un altre cop al Pirineu oriental i en sectors del nord-est. Entre dimecres i dijous pot tornar a ploure amb ganes en alguns indrets del Mediterrani occidental, però si les pluges abundants regaran Catalunya o se centraran més al País Valencià i al sud-est de la Península encara és del tot incert. Sí que és probable un temporal de mar important, sobretot entre dimarts i dimecres.

Un altre aspecte que convida a l'optimisme és que durant la segona part de la setmana que ve no sembla que s'hagi de tancar l'oportunitat de noves precipitacions. No és gens descartable que entre divendres i el cap de setmana del 19 i 20 de març hi pugui haver més pluja i neu.

En definitiva, quan s'acabi la setmana que ve la sequera serà menys intensa que ara, això és segur, però si les pluges dels pròxims dies permetran deixar-la molt tocada o no, això encara no queda del tot clar. Les zones més afectades per la sequera ara mateix són l'Empordà, per una banda, i sectors de la costa central, el Vallès, Osona i l'àmbit del Montseny, per l'altra. Sembla difícil, amb les previsions actuals, que l'Empordà no surti clarament afavorit per les pluges d'aquest tram central del març, però no és tan clar que la situació millori notablement a les comarques centrals.

stats