Sexualitat
Societat 05/08/2022

Polèmica a Vilassar de Mar per una gimcana amb contingut sexual amb menors

Els pares i mares dels afectats es plantegen denunciar el cas a la Fiscalia de Menors i la síndica de greuges de Catalunya obrirà una investigació

Bru Domingo
2 min
Cartell amb les activitats de la regidoria de Joventut de Vilassar de Mar per aquest juliol

BarcelonaCol·locar un preservatiu en un pal, untar-lo amb nata i llepar-lo: aquesta és només una de les proves de caràcter sexual que el Servei de Joventut de Vilassar de Mar, al Maresme, va incloure dins d'una gimcana en què van participar joves d'entre 12 i 30 anys el passat 22 de juliol.

Les proves, que segons l'Ajuntament s'enfocaven a "tractar temes de salut i de sexualitat" i consistien a fer penis i vulves de plastilina o reproduir postures del Kamasutra, entre d'altres, han desfermat la indignació entre les famílies dels menors afectats. "El que han fet és, en un entorn de confiança, colar una cosa que no tocava", explica a EFE la mare d'una nena de 12 anys participant de la gimcana. Els progenitors dels infants, de fet, s'estan plantejant de denunciar el cas davant la Fiscalia de Menors i recriminen al consistori que no se'ls va informar detalladament de les activitats en què els seus fills participarien. A la manca de comunicació s'hi ha de sumar que el compte d'Instagram de Joventut de Vilassar de Mar va difondre imatges d'alguns dels menors sense el consentiment dels seus progenitors, cosa que va en contra de la llei de protecció de dades.

La reacció de l'Ajuntament

Davant de la polèmica, la regidora de Joventut del municipi, Montse Gual, ha remarcat que les proves sexuals de la gimcana tenien un caràcter "pedagògic" i estaven "validades per un equip tècnic". Un dels monitors de la gimcana, en la línia de Gual, assegura a l'ARA que les proves "variaven en funció de l'edat" i que es preguntava a cada participant si volia participar-hi abans de començar l'activitat en qüestió per evitar "situacions incòmodes". Dues de les menors, de fet, van decidir no participar en algunes de les proves, segons la regidora.

Gual, però, s'ha disculpat en nom de l'Ajuntament pels fets i ha reconegut un "error de comunicació". En aquest sentit, ha admès que "les famílies no disposaven de tota la informació" relativa a les activitats de la gimcana si hi apuntaven els fills, i s'ha mostrat favorable a valorar el desenvolupament de les proves per si cal revisar-les de cara a l'any que ve. Així mateix, ha apuntat que l'Ajuntament serà "molt més transparent" en aquest sentit a partir d'ara.

Tot i això, des del consistori defensen que la temàtica sexual va incorporar-se a la gimcana després que el Consell d'Adolescents de Vilassar de Mar els manifestés que "la sexualitat és un tema que els interessa molt i del qual tenen molt pocs espais on parlar". De la mateixa manera, la regidora ha remarcat que la intenció de l'Ajuntament és evitar que els menors relacionin la sexualitat amb el masclisme i la violència tenint en compte que els consta que hi ha "menors d'11, 12 i 13 anys que ja consumeixen pornografia".

La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament de Vilassar de Mar per demanar més informació sobre el cas en atenció a la "protecció de l'interès superior dels infants i adolescents", i ha anunciat l'obertura d'una "actuació d’ofici" amb l'objectiu d'estudiar el tema amb profunditat. La institució, així mateix, s'ha interessat per l'assumpte de la difusió de fotografies dels menors a Instagram sense permís i també n'ha sol·licitat més detalls al consistori.

stats