Arriba el reforç policial i se suavitza el caos al Prat

El conseller Rull critica la “improvisació” i insta Sáenz de Santamaría a venir per disculpar-se

Després del caos viscut aquest cap de setmana a l’aeroport del Prat, amb cues de fins a tres hores en el control de passaports i retards en els vols programats, la policia espanyola va augmentar ahir amb vint agents més el nombre d’efectius destinats al control de la documentació als passatgers. Segons van explicar fonts del cos policial, aquest reforç, tant en els controls d’entrada com en els de sortida, coincidia amb l’últim dia del cap de setmana llarg de l’1de Maig, quan hi havia previstes 949 operacions entre enlairaments i aterratges. Però les mesures adoptades a posteriori per la policia no van aconseguir apaivagar la polèmica provocada per les aglomeracions de diumenge. Ahir, tot i algunes cues, no eren comparables a les aglomeracions viscudes el cap de setmana i dies anteriors, des que va entrar en vigor la nova normativa de control de documentació, el 7 d’abril.

El conseller de Territori, Josep Rull, va demanar ahir que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que els últims mesos s’ha atribuït les relacions institucionals de l’Estat amb Catalunya en el que s’ha anomenat operació diàleg, torni a visitar Barcelona, però ara per disculpar-se per les cues de l’aeroport del Prat. “En lloc de venir per Sant Jordi a treure el nas, que vingui a fer feina de veritat i a servir adequadament la gent d’aquest país”, va dir el conseller de Territori, que també va instar Sáenz de Santamaría a “coordinar operatius perquè això no torni a passar”.

Traspàs de culpes

El conseller es va queixar de la falta de previsió per fer front als nous controls de documentació, als quals ara s’han de sotmetre també els ciutadans comunitaris que arribin des de països de fora de l’espai Schengen o en surtin. “Ha sigut un homenatge a la improvisació”, va dir Rull. Per al conseller, és “inaudit que Aena doni la culpa al ministeri de l’Interior i Interior doni les culpes a Aena”, i ho va qualificar d’“inacceptable” i “surrealista”. També va exigir més “coordinació”, sobretot de cara a l’estiu, ja que el Prat disposarà de vint vols intercontinentals més. “Tenim un estat espanyol que és molt dur i contundent per limitar i condicionar l’autogovern de Catalunya i extremadament tou i incompetent per complir les competències que encara té encomanades a Catalunya”, va assegurar el conseller de Territori en declaracions als mitjans fetes a Terrassa.

Les obres a l’aeroport, l’arribada de molts vols en una franja molt curta de temps i problemes de la infraestructura van contribuir també a intensificar les aglomeracions del cap de setmana que, en menor mesura, també es van produir durant l’operació sortida de Setmana Santa. Alguns dels moments més tensos es van viure dissabte i diumenge al vespre, quan van arribar vuit vols de cop i la falta d’efectius de la policia espanyola va dificultar molt el control de la documentació dels passatgers. De fet, la interceptació d’un grup de viatgers amb passaports falsos va deixar només dos efectius al control de centenars de viatgers. Els passatgers van protestar per la situació a través de les xarxes socials, on van penjar vídeos que mostraven les llargues cues. Segons van explicar alguns passatgers a l’ARA, durant les aglomeracions es van viure moments “d’angoixa”, ja que “era impossible moure’s”. Aquest tipus de problemes arran de la nova normativa de control no s’han viscut en altres aeroports de l’Estat.