Societat 07/08/2019

La policia fa fora els ‘menes’ i els sensesostre de l’únic parc del Raval

La trentena de persones desallotjades busquen ara un nou lloc on dormir

Ara
2 min
Els jardis de Sant Pau del Camp, al barri del Raval, després del desallotjament

BarcelonaEls Jardins de Sant Pau del Camp –l’únic parc que hi ha en tot el barri del Raval– estan mig precintats des de dilluns i amb una constant vigilància policial. Tot i estar entre la comissaria dels Mossos i la caserna de la Guàrdia Civil, el parc s’havia convertit en un refugi per als menors magribins no acompanyats, i fins i tot molts d’ells hi passaven la nit. També hi havia, durant el dia, ferrovellers africans –que pràcticament havien convertit l’espai en un taller improvisat– i persones sense sostre, entre les quals també hi havia consumidors d’heroïna.

En l’operatiu policial de dilluns, que va començar a primera hora del matí, hi van participar agents dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana. Van identificar fins a 29 persones, i nou van ser traslladades al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Almenys una d’elles va quedar ahir en llibertat després de passar-s'hi dues nits tancat: “Jo passava per aquí a les nou del matí amb el meu carro per recollir roba i ferralla i em van detenir”, lamentava aquest dimecres l'Ismail, un noi d’origen marroquí de 25 anys que també viu al carrer, però a Montjuïc. Després d’ingressar el CIE i declarar davant del jutge, ha quedat lliure perquè no havia comès cap delicte. Aquest dimecres, només sortir del centre de la Zona Franca, ha buscat un altre carret –el seu se’l va endur dilluns el servei de neteja– per continuar carregant el que troba entre les escombraries: “La gent tira de tot”, assegura.

En aquest parc hi havien arribat a dormir fins a 40 nois, la majoria menors. Alguns d’ells són consumidors de cola, un producte econòmic i fàcil d’aconseguir.

La Fundació Arrels ha criticat que amb l’actuació policial també es van expulsar persones sense llar extremadament vulnerables que vivien en aquests jardins, algunes des de feia fins a quatre anys. Això, lamenta, “no soluciona el problema i vulnera els drets de les persones sense llar”. Segons l’entitat, en aquest indret hi convivien persones amb problemàtiques diverses i complexes: “Hi havia persones en situació administrativa irregular, famílies, joves que fa poc que han fet els 18 anys i fins i tot menors, i alguns dormien en tendes de campanya i d’altres directament a terra”.

Buscar un altre lloc

Arrels lamenta que les persones sense llar han hagut de buscar-se un altre espai i subratllen la importància d’intensificar l’acció social i no la policial. Una part del parc quedarà tancada, perquè està previst que s'hi facin unes obres per construir un nou accés a la Cooperativa Impulsem, que és a la plaça, de manera que els sensesostre no hi podran tornar. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha justificat que el desallotjament dels jardins va ser un operatiu “contra les xarxes de tràfic de drogues a Ciutat Vella i al Raval” i va defensar que entra dins de la “normalitat”. Malgrat això, només una de les persones identificades durant la batuda està sent investigada per un possible delicte sobre la salut pública.

La presència d’aquests col·lectius a la plaça feia mesos que durava, però ara, amb la presència de més turistes, s’ha tornat més complicada. Ahir mateix, durant una bona estona, en tot el parc només hi va haver dues noies italianes fent-se una ‘selfie’ davant d’un mural.

stats