Medi Ambient

"El porta a porta serà un problema... però a mi ja em sembla bé"

Sant Andreu es converteix en el barri o ciutat amb més habitants que recull les escombraries porta a porta

3 min
La brossa orgànica i el paper, a la porta d'un domicili de Sant Andreu

Barcelona"Jo faig diàlisi i genero molt rebuig. No sé com ho faré", reconeixia aquest matí la Glòria Martínez, de 55 anys. Ella ha sigut la primera veïna de Sant Andreu que ha utilitzat el punt de recollida itinerant que l'Ajuntament de Barcelona ha posat al bell mig del barri, entre els carrers Gran de Sant Andreu i Rubén Darío. A partir d'avui aquest barri barceloní es converteix en la comunitat amb més habitants on es recullen les escombraries amb el porta a porta. En una primera fase el canvi afectarà 5.857 llars, però a partir de l'octubre s'estendrà i ja implicarà un total d'11.602 habitatges, és a dir, 27.845 habitants. Tot un rècord i tot un repte. Els veïns afectats, entre les 20.00 i les 22.00 hores, hauran de deixar al portal de casa seva la brossa que toqui aquell dia. A la part sud del barri, per exemple, els dilluns toca paper i orgànica, els dimecres plàstic i orgànica, els dijous rebuig i els dissabte plàstic i orgànica. El vidre es continua tirant al contenidor. Per poder treure les escombraries, l'Ajuntament ja ha repartit bujols i bosses amb un xip identificatiu. Els edificis amb més de 44 habitatges poden fer servir unes grans bústies, que ja s'han instal·lat sota els blocs i que s'obren amb un clauer identificatiu per saber qui tira què. A més, hi ha un camió que va circulant pel barri de dilluns a dissabte i que farà les mateixes parades cada dia perquè els veïns puguin llençar residus sanitaris, bolquers i compreses, com ha fet la Glòria Martínez aquest matí. "M'han dit que el meu cas és diferent i he deixat les dades... La veritat és que per a mi serà un problema, però em sembla molt bé", valora preocupada però amb optimisme.

El seu punt de vista contrasta amb el de molts altres veïns del barri, que, tot i mostrar-se molt a favor del reciclatge i del medi ambient, creuen que aquesta no és la solució. Consultats per aquest diari, molts es queixaven aquest matí que les reunions només hagin sigut telemàtiques –tot i que en realitat hi havia dos punts fixos informatius– i recordaven que molta gent gran no té accés a internet. Altres, com la Montse Cruz, denunciaven que ja paguen impostos a l'Ajuntament perquè els recullin les escombraries i no per haver d'anar-les triant cada dia i baixar-les en un horari estipulat. "Si un dia tenim sopar i no podem tirar les escombraries quan toca què faig? Demano festa a la feina el dia següent per tirar les escombraries?", es preguntava. El Joan Sánchez criticava també que aquest sistema ha funcionat a Sarrià però assegurava que en aquest barri és diferent: "A Sarrià tenen porters que els tiren les escombraries, però aquí no en tenim". Tots dos, a més, tenen un altre problema: viuen a la frontera entre la part del barri que encara no fa el porta a porta i la que ja ha començat. Això provoca, segons ja han pogut detectar, que els veïns afectats tiren les escombraries als contenidors que tenen davant de casa.

Uns minuts més tard, en roda de premsa a peu de carrer, la responsable de gestionar aquest gran canvi, Marta Fabra, reconeixia que no tothom farà servir el porta a porta i que "hi haurà fuita de residus". Per intentar minimitzar-ne les conseqüències, es reforçarà la recollida i la neteja dels carrers que són fronterers amb els que encara tenen contenidors, ha explicat Fabra. La responsable del servei ha afegit que les persones grans que visquin soles podran demanar que se'ls vagin a buscar les escombraries a casa i ha agraït als veïns la seva "implicació". Fabra ha recordat que el porta a porta suposa "una gran contribució a la lluita contra el canvi climàtic". La UE demana als estats que reciclin, com a mínim, el 50% dels residus que generen. Actualment, a Barcelona només se'n recicla el 37,6%.

stats